, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στο θέμα της ενέργειας και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου

Στην ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στο πρόβλημα της αύξησης των τιμών ενέργειας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως «η ελληνική πρόταση είναι σαφής: Η Ευρώπη να αγοράσει για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο, ώστε να το προμηθευτούμε στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες».

Στις δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στο θέμα της ενέργειας και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ισπανική πρωτοβουλία και υπογραμμίζοντας παράλληλα την κοινή στάση των χωρών του Νότου, που βρίσκονται ενωμένες – όπως είπε – σε αυτή την προοπτική. «Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συν-διαμορφώσουμε ως το τέλος της εβδομάδας τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτός από το θέμα της ενέργειας, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως χρειάζεται «μία σοβαρή, στιβαρή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και το αίτημα για ασφάλεια των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Σχετικά με το Κράτος Δικαίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο της κατανόησης των άλλων κρατών-μελών, αλλά πάνω από όλα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο.

Όσον αφορά την επικείμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό η Ευρώπη να βρεθεί για άλλη μία φορά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης για την ανθρωπότητα».

Υπενθυμίζεται, ότι στην ατζέντα του ΣΓΥ, βρίσκεται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή 21-22/10 στις Βρυξέλλες, στο οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουμε να συζητήσουμε μία πολύ καυτή ατζέντα. Την ατζέντα της ενέργειας, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και βέβαια τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. Η ελληνική πρόταση είναι σαφής: η Ευρώπη να αγοράσει για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο ώστε να το προμηθευτούμε στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες. Για αυτό στηρίζουμε την ισπανική πρωτοβουλία και όλες οι χώρες του Νότου βρισκόμαστε ενωμένες απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συν-διαμορφώσουμε ως το τέλος της εβδομάδας τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται για άλλη μία φορά το μεταναστευτικό, που για εμάς αποτελεί κεντρικό θέμα σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε μία σοβαρή, στιβαρή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και το αίτημα για ασφάλεια των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών. Τέλος, θα συζητήσουμε για το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί μία από τις κεντρικές και βασικές επιλογές μας. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο της κατανόησης των άλλων κρατών- μελών, αλλά πάνω από όλα του σεβασμού του κοινού μας κεκτημένου.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής προετοιμάζει επίσης και την παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Έχοντας ζήσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και αυτές που ζούμε καθημερινά, είναι σημαντικό η Ευρώπη να βρεθεί για άλλη μία φορά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης για την ανθρωπότητα».

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.