05:37, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Μ. Βαρβιτσιώτης: Οποιοσδήποτε επιβουλευτεί την εθνική μας κυριαρχία θα βρει την ανάλογη απάντηση

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι ουσιαστικός και ειλικρινής ένας διάλογος, πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές που η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δείχνει να αμφισβητεί και να παραβιάζει συστηματικά, τονίζει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλήσει, αλλά δεν φοβάται και να απαντήσει αν χρειαστεί. «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιζητούμε την ένταση. Αν οποιοσδήποτε όμως επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία να ξέρει ότι θα βρει την ανάλογη απάντηση. Είμαστε έτοιμοι για όλα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης στις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, που σε συνδυασμό με την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα, έχουν ανεβάσει τον βαθμό εκνευρισμού. Ειδικότερα, τονίζει πως απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα απαντά με την αμυντική της θωράκιση. «Οχυρώνουμε τη χώρα μας εξοπλιστικά, αλλά και διπλωματικά, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε ένα τόσο εκτεταμένο και πολυεπίπεδο πλέγμα συμμαχιών στην Ευρώπη». Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για ένα πολύτιμο κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι μετά την παραίτηση Ζάεφ προφανώς έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα. «Αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας» καθιστά σαφές.

Παράλληλα, διαμηνύει πως η Ελλάδα πιστεύει στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, εξηγώντας ότι για τη χώρα μας η γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι εθνική πολιτική. «Η Ελλάδα έχει δείξει τον δρόμο, προσφέρει την ευρωπαϊκή οδό» προσθέτει και τονίζει ότι η επιστροφή τους σε ένα βαλκανικό εθνικιστικό παρελθόν μόνο τους ίδιους θα ζημιώσει.

Τέλος, αναφερόμενος στην πανδημία, σημειώνει πως κάθε προσπάθεια έχει στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της και της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων και συμπληρώνει: «Με πρώτο τον πρωθυπουργό στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα “εμβολιαστείτε”. Ειδικά σε εκείνους που επιμένουν να μην εμβολιάζονται από φόβο ή αμφιβολία. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ