, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Μ. Βαρβιτσιώτης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στον κόσμο

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στον κόσμο προσφέροντας προγράμματα στα αγγλικά και οδεύοντας στον δρόμο της διεθνοποίησης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Εβδομάδας Erasmus+/ Διεθνούς Κινητικότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η διεθνοποίηση ήταν «για μας και μία ιδεολογική μάχη απέναντι σε δυνάμεις που περιόριζαν τα πανεπιστήμια στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών μόνο σε Έλληνες», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεσμοθετήθηκε η φοιτητική βίζα, η οποία, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκολύνει τους ξένους φοιτητές που έρχονται στην Ελλάδα και χρειάζονται βίζα, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους που επιθυμούν να τους επισκεφθούν.

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε την επιτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία συνέχισαν αδιαλείπτως τα μαθήματα διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επεσήμανε το σημαντικό έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, χαρακτηρίζοντάς το «πυρήνα ακαδημαϊκής αριστείας αλλά και πρακτικής γνώσης» και, απευθυνόμενος στα μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών που συμμετέχουν στη Διεθνή Εβδομάδα Erasmus+, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί μία «εξαιρετική επιλογή για διεθνείς φοιτητές».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της κινητικότητας των φοιτητών και του προγράμματος Erasmus, «ενός από τα πιο πετυχημένα προγράμματα της ΕΕ», το οποίο εφέτος κλείνει 35 χρόνια ζωής, έχοντας δώσει τη δυνατότητα σπουδών στο εξωτερικό σε πάνω από 9 εκατομμύρια νέους. Σε αναγνώριση της σημασίας του προγράμματος, η ΕΕ αύξησε τη χρηματοδότηση για το Erasmus κατά την περίοδο 2021-2027 και έχει επεκτείνει την κινητικότητα και σε τρίτες χώρες.

Η Διεθνής Εβδομάδα Erasmus+/ Διεθνούς Κινητικότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πραγματοποιείται με συμμετοχή διεθνών ιδρυμάτων από χώρες – συνεργασίες Erasmus+ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με στόχο την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών που υιοθετήθηκαν εν μέσω της πανδημίας για την ομαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.