, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Μ. Βορίδης: «Η κυβέρνηση σέβεται τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης»

Μέχρι τέλους του χρόνου θα έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις σε δήμους και σε περιφέρειες με κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολίτη όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στις ελλείψεις στο προσωπικό, στους δήμους – θέμα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης – τόνισε ότι πράγματι την τελευταία δεκαετία οι δήμοι υπέστησαν απώλειες, αλλά στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το ισοζύγιο ήταν θετικό, καθώς οι αποχωρήσεις με συνταξιοδοτήσεις ήταν 5.311, ενώ οι προσλήψεις 8562. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που έχουν καθυστερήσει, καθώς έχουν εγκριθεί 797 για το 2022.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι τεχνικές και οι οικονομικές καθώς θέλουμε οι δήμοι να είναι αναπτυξιακό εργαλείο». Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα ανέφερε πως σε πέντε κύκλους το διάστημα 2018-2020 σε σύνολο 80 και πλέον χιλιάδων υπαλλήλων η απώλεια των δήμων είναι 255 άτομα, αν και όπως είπε κάποιοι δήμοι είχαν σημαντικές απώλειες.

Ο υπουργός δήλωσε πως η ανακατανομή των ΚΑΠ που διεκδικεί η ΚΕΔΕ είναι μία συζήτηση, την οποία η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να κάνει, αλλά πρέπει και οι αιρετοί να την προετοιμάσουν σωστά. Όπως είπε, υπάρχουν αυτή η στιγμή εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των έργων. «Αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία που δεν πρέπει να την πετάξουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία ότι τα έργα θα είναι σωστά στοχευμένα για την εξυπηρέτηση πολιτών. Όσον αφορά στην καταστατική θέση των δημάρχων, ανακοίνωσε ότι προχωρά διάταξη για την επίλυση του ζητήματος επιβολής προστίμων σε δήμους για θέματα ναυαγοσωστών, αλλά και για την κατάργησης αυτόφωρη διαδικασία σε αιρετούς. Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που έφερε στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως ακόμα η κυβέρνηση «μαζεύει τα απόνερα των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων». «Ένα μεγάλο βήμα έχει γίνει καταρχήν και μόνο με τη στάση που τηρούμε, στάση ηθική και βαθιά πολιτική», είπε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.