fbpx

, Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Μάχη για αναχαίτιση του ράλι τιμών στην ενέργεια

Σε σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν (με τη μία ή την άλλη εκδοχή του) στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και σε αυτά, προεξαρχούσης της Γερμανίας, που αντιτίθενται σε μια δραστική ευρωπαϊκή λύση αναμένεται να εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Μάλιστα, οι ελπίδες της ελληνικής αποστολής και όχι μόνο στην κατεύθυνση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων που θα συγκρατήσουν επί της ουσίας τις διεθνείς ενεργειακές τιμές και κατ’ επέκταση θα αποσυμπιέσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τα μπάτζετ νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναπτερώθηκαν μετά το προσχέδιο της Κομισιόν που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα και αποτελεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τη βάση της συζήτησης των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, το Συμβούλιο συμφωνεί μεταξύ άλλων στην «εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές», διατύπωση που υιοθετήθηκε από το κείμενο της ελληνικής πρότασης, την οποία έχει επιμεληθεί σε μεγάλο βαθμό ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ενεργειακά, Νίκος Τσάφος. Στο ίδιο κείμενο προτείνεται «προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», με την ελληνική πλευρά να επιμένει έως την ύστατη ώρα να υπαχθούν υπό ένα πλαφόν έστω και ως ύστατο μέτρο και οι χρήσεις του φυσικού αερίου για τη θέρμανση και τη βιομηχανία.

Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Χθες, εξάλλου, υποδέχθηκε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν έχει υιοθετήσει δύο από τις προτάσεις του σχεδίου 6 σημείων, ήτοι τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF -έως τον Μάρτιο του ’23 και με την ενεργοποίησή του να συναρτάται από τις τιμές και τις συνθήκες- και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγωγών ενέργειας. «Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση παρατηρούν πως ακόμη και η συζήτηση περί της υιοθέτησης ή μη ενός πλαφόν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των κραυγαλέων αυξήσεων, που έχουν διαπιστωθεί το τελευταίο διάστημα, με την παρούσα συγκυρία, όπου οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει, να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνθήκες δείχνουν πιο ώριμες για ακόμη ένα σημαντικό βήμα, όπως είναι η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο της από κοινού απόκτησης εμβολίων κατά του κορονοϊού εν καιρώ πανδημίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.