Μάχη με την ακρίβεια έως τις κάλπες
Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε καύσιμα και προϊόντα αποτελεί το Νο1 πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά συνεχώς τρόπους αλλά και πόρους έτσι ώστε να μπορέσει να μετριάσει τις επιπτώσεις από την ακρίβεια.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόκειται για ένα ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις κάλπες. Το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις
καταγράφουν πως η μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες είναι η ενεργειακή κρίση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται δείχνει τον σημαντικό ρόλο που ενδεχομένως θα παίξει στο εκλογικό αποτέλεσμα ο βαθμός αντιμετώπισης των ανατιμήσεων από την κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει διαρκώς μέτρα στήριξης, ωστόσο τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι στενά για να αναχαιτιστούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.
Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς όλα δείχνουν ότι αρχίζουν να κάμπτονται οι έντονες ενστάσεις του Βερολίνου μετά την αύξηση του αριθμού των χωρών που συντάσσονται με την ελληνική πρόταση, που έχει προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Αν και μέχρι στιγμής φαντάζει δύσκολο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, από το Μαξίμου σημειώνουν πως, όποια και αν είναι τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης, θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για νέο πακέτο μέτρων.
Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για αυτό τον λόγο οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφορούν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στο πετρέλαιο.
Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις παρεμβάσεις στα καύσιμα μέσω των fuel pass, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά τα 2 ευρώ. «Η κυβέρνηση, βλέποντας τον ορίζοντα, πήρε την απόφαση να φύγει η επιδότηση από το πετρέλαιο κίνησης για να στηρίξουμε -επειδή δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητες- το πετρέλαιο θέρμανσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ανάλογα με τα έσοδα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα από τη φορολογία και τον τουρισμό, ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά, ή με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις η κυβέρνηση αφήνει
ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, τα περιθώρια μπορεί να είναι στενά, ωστόσο, όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά. Βλέπει τις τάσεις της αγοράς και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που
υπάρχει για να μετριάσει το “αποτύπωμα”. Είμαστε εδώ για να δούμε τι μπορεί να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ικανοποίηση για ΑΠΕ
Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου σταδιακά να απεξαρτηθεί από το κοστοβόρο φυσικό αέριο αλλά και από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Άλλωστε, η χώρα μας έχει όλα τα προνόμια προκειμένου να ποντάρει στην πράσινη ενέργεια και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Μάλιστα, την προηγούμενη Παρασκευή η χώρα μας ηλεκτροδοτήθηκε αποκλειστικά για 5 ώρες από τις ΑΠΕ, με τον πρωθυπουργό να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη. «Στις 7 Οκτωβρίου η Ελλάδα για πρώτη φορά κάλυψε επί πέντε ώρες τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής εξολοκλήρου μέσω ανανεώσιμων πηγών», σημείωσε σε tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Σημαντικό ορόσημο, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται γρήγορα ως ηγέτιδα στις ΑΠΕ. Κατέλαβε την 7η θέση παγκοσμίως το 2021 σε ηλιακή και αιολική ενέργεια ως μερίδιο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Τα προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς»
Οριστικοποιήθηκαν χθες αργά το βράδυ οι 31 κατηγορίες ειδών (αντί των 20 που ήταν αρχικά), από τις οποίες θα προέλθουν τα 50 προϊόντα του «καλαθιού της νοικοκυράς». Τα προϊόντα είναι τα εξής:
Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο, ψωμί για τοστ και φραντζόλα, μακαρόνια Νο6, συσκευασμένο χοιρινό κρέας, συσκευασμένα πουλερικά, γαλοπούλα ή/και πάριζα, ένα τουλάχιστον προϊόν από τα ψάρια, γάλα φρέσκο πλήρες και με λιπαρά κάτω από 2%, εβαπορέ, αγελαδινό γιαούρτι χωρίς γεύσεις και χαμηλά λιπαρά, φέτα, γκούντα και τυριά χαμηλών λιπαρών, χυμός τομάτας, αυγά, μαργαρίνες, παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, τουλάχιστον ένα προϊόν από αρακά, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα, λευκή ζάχαρη, παιδικές τροφές και βρεφικό γάλα, καφές (ελληνικός, φραπέ, γαλλικός), τσάι ή χαμομήλι, κακάο σε σκόνη, εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500ml ή 1lt), χυμός πορτοκάλι, απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά, απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες), απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες, απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι και χαρτί κουζίνας, οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας, σερβιέτες, ταμπόν, σαμπουάν, στερεά σαπούνια,
πάνες ακράτειας, πάνες για μωρά, μωρομάντιλα, παιδικά σαμπουάν, τροφή για σκύλους
και γάτες και ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού με ανθρακικό.