, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Μακριά από την κοινωνία οι «επιτελικοί» του Μαξίμου

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η αποξένωση ορισμένων «επιτελικών» υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι ούτε αφουγκράζονται ούτε έχουν σχέση με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Political», για τους συγκεκριμένους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «γαλάζιας» παράταξης για συγκεκριμένα προβλήματα που ταλανίζουν αρκετές κοινωνικές ομάδες και έχουν σχέση τόσο με τα ζητήματα της αχαλίνωτης ακρίβειας όσο και με θέματα όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα αλλά και η λεγόμενη ψηφιακή κάρτα εργασίας.Δυσαρέσκεια που έχει μεταφερθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν έχουν προσλαμβάνουσες»

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στην «Political»«γαλάζια» στελέχη, οι συγκεκριμένοι υπουργοί«δεν έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις από την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Ζουν σε ένα απολύτως αποστειρωμένο περιβάλλον και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διαχειριστούν προβλήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

Η εμμονή τους επί συγκεκριμένων διατάξεων δημιουργεί προβλήματα – κοινωνικά και πολιτικά.Κοινωνικά διότι προκαλούν στους πολίτες οργή, που μεταφέρεται μόνο στους βουλευτές του κόμματος, και πολιτικά διότι προκαλούν αναστάτωση στο εκλογικό σώμα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Political», πάνωαπό 40βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν συντάξει επιστολή καταγράφοντας όλα αυτά τα προβλήματα και είναι έτοιμοι να την παραδώσουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς, τα όργανα της ΚΟ αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οικοδομικές άδειες

Σε αυτή την επιστολή περιγράφονται πλήρως τα προβλήματα και ζητείται να δοθεί παράταση προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα – εκτός σχεδίου. Όπως επισημαίνουν, η μεταβατική περίοδος δύο ετών που δόθηκε για την ισχύ των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμη και για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, λήγει στις 9/12/2022.Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των δύο ετών θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων, όπως ορίζει πλέον ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από δύο μήνες καλούνται δεκάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες να εκδώσουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ψηφιακή κάρτα

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με την ψηφιακή απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Ήδη είναι στα «κάγκελα» λογιστές και επιχειρήσεις, αφού η προθεσμία λήγει στις 20 Δεκεμβρίου. Το έλλειμμα ενημέρωσης εντείνει την ανασφάλεια σε επιχειρήσεις και λογιστές.

Χρέη στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, υπάρχουνεισηγήσειςνα αυξηθούν οι δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο, αφού παρατηρείται τρομερή δυστοκία από τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων που υπάρχουν στην αγορά. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αυξηθούν οι δόσεις σε 48 ή 60 για να μπορέσουν να ανασάνουν οι φορολογούμενοι, επισημαίνουν με νόημα οι «γαλάζιοι» βουλευτές και προσθέτουν ότι για όλα τα παραπάνω ζητήματα οι αρμόδιοι υπουργοί δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά δηλώνουν ότι τα χέρια τους είναι δεμένα από τους επιτελικούς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι υποτίθεται συντονίζουν το κυβερνητικό έργο.

Πάνω σε αυτότον καμβά και με δεδομένο ότι το εκλογικό σώμα ξεσπά σε αυτούς που δίνουν τη «μάχη του σταυρού», οι βουλευτές του κυβερνώντοςκόμματοςείναι έτοιμοι να δώσουν μεγαλύτερες διαστάσεις στα προβλήματα προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες παρατάσεις και να μπορέσουν να ανασάνουν οι πολίτες. Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται πάνω από 40 βουλευτές της ΝΔ -πολλά από τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στην «Political»- οι οποίοι υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της κοινωνίας και να αφουγκράζεται τους βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον λαό, και όχι συγκεκριμένους τεχνοκράτες, που ουδεμία σχέση έχουν με τη μέση ελληνική οικογένεια. Ο ρόλος του αιρετού βουλευτή είναι ιερός και δεν μπορεί να παραγκωνίζεται από κανέναν διορισμένο τεχνοκράτη, manager, καθηγητή ή οποιονδήποτε άλλον…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL