13:08, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Ματ Μητσοτάκη σε Ερντογάν με 4 κινήσεις

Εκστρατεία διεθνοποίησης των κινδύνων που εγκυμονεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός ξεκινά από την τρέχουσα εβδομάδα έως τις 5 Ιουλίου και την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

Τέσσερις επισκέψεις-ορόσημα σε Ρώμη, Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Στρασβούργο, όπου θα δοθεί η μάχη υπέρ των ελληνικών θέσεων, η ευρωπαϊκή υιοθέτηση των οποίων είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις διαφορετικές εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας από τις απειλές και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έως τις ανυπόστατες κατηγορίες γύρω από το Μεταναστευτικό, κατανοώντας ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να… φτιάξει κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει με αδιάσειστα στοιχεία, εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να δυσφημίσει τη χώρα μας εμφανίζοντάς την ως διεθνή παραβάτη. «Κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν σε διάφορα διεθνή φόρουμ έχει πάρει τις απαντήσεις της από την ελληνική πλευρά, νηφάλια, απολύτως τεκμηριωμένα, με βάση Συνθήκες που έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες και με βάση το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί αύριο στη Ρώμη για τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι αλλά και για την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική αποστολή στο διήμερο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Κυβερνητικά στελέχη δίδουν έμφαση στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι, καθώς, όπως λένε, η Αθήνα επεκτείνει τα ερείσματά της σε πρωτεύουσες που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν τη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Αθήνα έχει ζητήσει αυτοτελή αναφορά καταδίκης του τουρκικού αναθεωρητισμού στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ως ένα κατεξοχήν ευρωτουρκικό ζήτημα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε χθες κατά πόσον υπάρχει περιθώριο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε: «Πάντοτε θέλουμε να κρατούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ελπίζουμε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της επιθετικής ρητορικής και των παράνομων ενεργειών. Η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, αλλά και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά ορισμένα βασικά πράγματα: τον σεβασμό των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας».

Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει τον μεγάλο αγώνα για την απομόνωση της Τουρκίας και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 29 και 30/6. Εκεί η Τουρκία θα βρεθεί στο απόλυτο περιθώριο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εξέλιξη που θα βοηθήσει την Αθήνα να εδραιώσει το σκεπτικό της ότι η Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή και εκθέτει την ενότητα του Νοτιοανατολικού Τμήματος του ΝΑΤΟ. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ετοιμάσει και την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που θα γίνει στις 5 Ιουλίου, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα, όπου κυρίως θα μιλήσει για οικονομία, εξωτερική πολιτική αλλά και τουρκικές προκλήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL