, Πέμπτη
23 Μαρτίου 2023

Μάθημα ιστορίας για τον Αλέξη

Από το 1996 έχουν περάσει πολλά χρόνια. Όσα χρόνια και να περάσουν, όμως, η «πινέζα» θα μείνει για πάντα καρφωμένη εκεί. Σε εκείνον τον Ιανουάριο. Σε εκείνα τα δύο μικρά νησάκια στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996, όταν τρεις ήρωες έπεσαν στο καθήκον. Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Η τιμή και ο σεβασμός θα συνοδεύουν για πάντα τη μνήμη τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Για την υπέρτατη θυσία που έκαναν. Έδωσαν τη ζωή τους για να κυματίζει η Γαλανόλευκη στο Αιγαίο.

Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996 όταν ήρθαν για τελευταία φορά (στον 20ό αιώνα) τόσο κοντά στον πόλεμο η Ελλάδα και η Τουρκία. Οι γνώμες για τον συσχετισμό δυνάμεων επί του πεδίου διίστανται. Άλλοι είπαν τότε ότι «αυτά δεν είναι στρατά, είναι…», άλλοι ότι «τους είχαμε».

Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος είχε δίκιο. Αποτέλεσμα εκείνης της κρίσης, όμως, ήταν η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα χρόνια που ακολούθησαν πήραμε, παραδείγματος χάριν, τα υποβρύχια που μας έδωσαν το πλεονέκτημα το δύσκολο καλοκαίρι του 2020. Οπότε και πάλι -σύμφωνα με τον κ. Τζέφρι Πάιατ- φτάσαμε στα πρόθυρα της σύρραξης με την Τουρκία.

Με αυτά τα «μαθήματα» είναι οξύμωρο η αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά. Αν δεν έχουν έρθει οι Τούρκοι ένα βράδυ ξαφνικά, κύριε Τσίπρα, είναι γιατί η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.

Αλλιώς, πιθανότατα, ο Τούρκος πρόεδρος θα είχε υποκύψει στον πειρασμό να το παίξει «σουλτάνος», με μια γρήγορη και καθαρή νίκη σε βάρος της Ελλάδας. Αλλά φαίνεται ότι… δεν μας έχει!

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παλικάρια μας που δίνουν τη ζωή τους είναι όλοι εμείς εδώ στα μετόπισθεν να είμαστε ενωμένοι. Και σοβαροί.

Έχουν περάσει χρόνια, αλλά -όπως δείχνουν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ερντογάν- οι γείτονες δεν έχουν συμφιλιωθεί με το στάτους κβο στο Αιγαίο. Για αυτό έχουμε ανάγκη τους φύλακες του Αιγαίου. Τους ακρίτες του Έβρου. Στους οποίους θα ήταν τραγικό να δίνουμε… τόξα και σφεντόνες!

ΥΓ.: Εκτός και αν θέλουν να πάνε στη θέση τους όσοι από την ασφάλεια των κομματικών τους γραφείων στην Αθήνα κάνουν εύκολη κριτική…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL