, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Με αυτούς θα κυβερνήσει ο Τσίπρας

Πολλές φορές θα ακούσει κανείς τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για το «νέο» που έρχεται για να φέρει την «αλλαγή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί πάντα να φιλοτεχνήσει για τους αντιπάλους του ένα προφίλ «παλαιοκομματισμού», κρατώντας για τον εαυτό του και το κόμμα του τη μάσκα του «φρέσκου».

Κάτω από το… μακιγιάρισμα, όμως, που επιχειρεί στο κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται το λεγόμενο «παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο», το κομμάτι, δηλαδή, εκείνο ενός κόμματος που φέρει βαρύτατη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Μπορεί, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να διατείνεται όταν τον ρωτούν για τα στραβά της διακυβέρνησής του πως «δεν χρεοκόπησα εγώ τη χώρα», όμως οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κόμμα του βρίσκονταν εκεί, σε θέσεις πρώτης γραμμής και σήκωναν τα χέρια τους σε αποφάσεις που οδήγησαν στον «γκρεμό».

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα είναι «με ποιους θα κυβερνήσει τελικά;». Με τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ που έχει συγκεντρώσει στην Κουμουνδούρου και αρκετοί εκ των οποίων συμμετείχαν σε… πράσινες κυβερνήσεις που έριξαν τη χώρα στα βράχια;

Η υποδοχή τους στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη τοποθετείται στο 2012 και λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου, όταν γίνεται σαφές ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει και κινείται με γοργούς ρυθμούς. Το πρώτο αυτό κύμα «μετανάστευσης» από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά κυρίως κομμάτια του κομματικού μηχανισμού του πρώτου που μεταφέρονται αυτούσια στην Κουμουνδούρου.

Η δεύτερη φάση έρχεται όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας. Τα στελέχη που βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να ανακάμψει, με σύνδεσμο τους πρώην συντρόφους τους που έχουν ήδη βρει λιμάνι στην Κουμουνδούρου, κάνουν και εκείνα το ίδιο δρομολόγιο.

Το τρίτο, και τελευταίο μέχρι σήμερα, «κύμα» προσχώρησης πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά το τέλος της διακυβέρνησής του, με συγκολλητική ουσία και τη συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή την ένταξή τους στην «Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία και εντάσσονται.

Γκρίνια Συριζαίων για την ΠΑΣΟΚοποίηση

Οι τρεις αυτές φάσεις της κατάληψης του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαφορετικές «φυλές» του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν εσωτερικές αναταράξεις στην Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γεωργία Γεννιά, σε μια κόντρα μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκου Μπίστη, παρενέβη γράφοντας: «Φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγούμε από αυτούς και τους βρήκαμε μπροστά μας».

Πολλοί και εντός του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ακόμα και σήμερα για τον κίνδυνο ΠΑΣΟΚοποίησης. Κάτι αντίστοιχο με το να έχει καεί ήδη το σπίτι σου και εσύ να του ρίχνεις ποτήρια με νερό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε απλώς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξανά βουλευτές. Στήριξε τη διακυβέρνησή του σε αυτούς και αν ξαναβρισκόταν στην εξουσία, είναι σαφές πως θα το έκανε και πάλι. Ποιοι ήταν, όμως, το «νέο» που επικαλούνταν και συνεχίζει να επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας;

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία με το κολάζ, πλέον είναι τόσο πολλοί που μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου που έχει χαθεί το μέτρημα… Από τον Αντώνη Κοτσακά, πρώην άνθρωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου, που εδώ και χρόνια είναι βασικός σύμβουλος του Τσίπρα, μέχρι τον Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος πήγε διοικητής στην ΕΥΠ, και από τον Γιώργο Κατρούγκαλο μέχρι τον Γιώργο Πάντζα και την Άννα Βαγενά, αλλά και ορισμένα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που επίσης για κάποια φεγγάρια πέρασαν ή και παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιους αξιοποίησε την «πρώτη φορά Αριστερά»

Πολλούς από τους λεγόμενους «εισοδιστές» ο Αλέξης Τσίπρας τους χρησιμοποίησε και στην προηγούμενη διακυβέρνησή του ως υπουργούς και υφυπουργούς με αδιάφορα έως πενιχρά αποτελέσματα.

Νίκος Κοτζιάς: Προερχόμενος από το ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε κορυφαίο στέλεχος, πέρασε από το ΠΑΣΟΚ όπου διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου από τα χρόνια που εκείνος ακόμα ήταν υπουργός Εξωτερικών. Οι φήμες θέλουν τον Κοτζιά να αρχίζει να απομακρύνεται από το πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου πριν ακόμα «σκάσουν» χρεοκοπία και μνημόνια, πικραμένος που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν τον επέλεξε όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία για το υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργείο που το 2015 του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θάνος Μωραΐτης: Στα 24 του μόλις χρόνια ήταν νομαρχιακός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, στα 29 υποψήφιος ευρωβουλευτής, στα 30 γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (επί Σημίτη) και στα 32 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ. Το 2004 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής και το 2009 ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος. Υπήρξε υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2019 που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Άγγελος Τόλκας: Μέχρι το 2018 βρισκόταν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ, μέλος μάλιστα της επιτροπής Συγκρότησης Ψηφοδελτίων. Ο κ. Τόλκας είχε διατελέσει γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος αλλά και γραμματέας Παιδείας. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν υφυπουργός Επικρατείας. Μετά την εσωκομματική σύγκρουση στο ΚΙΝΑΛ το 2018 έφυγε και το 2019 ανακοινώθηκε ως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Νίκος Τόσκας: Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 2006 και από το 2008 άρχισε να εργάζεται στο ΙΣΤΑΜΕ. Από τον Οκτώβριο του 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, από όπου αποχώρησε τον Ιούνιο του 2011. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη. Παραιτήθηκε έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, χωρίς όμως να αναγνωρίζει ότι «κάτι πήγε λάθος».

Μάρκος Μπόλαρης: Εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ από το 2004, ενώ επί κυβερνήσεων Παπανδρέου ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας και έπειτα υφυπουργός Υγείας. Στην τελευταία αυτή θέση παρέμεινε και επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου. Εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια υφυπουργός Εξωτερικών.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Εκλέχτηκε τρεις φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας. Νωρίτερα είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας μεταξύ 1993 και 1996. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, καταψήφισε όμως το μεσοπρόθεσμο και διαγράφηκε. Εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε υπουργός Υγείας, έπειτα υπουργός Εσωτερικών αλλά και υπουργός Ναυτιλίας (αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πορεία του έχει μια καθαρή και έντιμη στάση και δεν αποτελεί παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Λέει την άποψή του ευθαρσώς ακόμα και όταν έρχεται σε διαφωνία με την Κουμουνδούρου).

Ποιους ετοιμάζει για υπουργούς;

Ο κατάλογος με τους «πράσινους» που υπουργοποιήθηκαν στην «πρώτη φορά Αριστερά» συνεχίζεται με τα παρακάτω «άφθαρτα», νέα υλικά:

Χρήστος Σπίρτζης: Ο ορισμός του Πασοκιστάν, έγινε υπουργός Μεταφορών του Τσίπρα και «κομματάρχης» επί των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 έγινε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Στον ανασχηματισμό του 2010 υποβιβάστηκε ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία συνέχισε να βρίσκεται και επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 όταν διαφώνησε με το δεύτερο μνημόνιο, το καταψήφισε και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ. Το 2014 καλούσε σε ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ και το 2018 τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το 2019 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι σήμερα είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος.

Δημήτρης Μάρδας: Μεταξύ 1992 και 1994 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως γενικός γραμματέας Εμπορίου από το 2000 έως το 2002 επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη και έπειτα ως διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Το 2015 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αρμόδιος για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Θεοδώρα Τζάκρη: Από τα 28 της χρόνια, νομαρχιακή σύμβουλος του νομού Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2004 με το ΠΑΣΟΚ. Έχει το απόλυτο ρεκόρ ψήφισης μνημονίων, έχοντας ψηφίσει και τα τρία. Το 2009 ορίστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τον Νοέμβριο του 2013 ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση Σαμαρά και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ. Εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής Πέλλας το 2015. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Αυτοί που προαλείφονται

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και άλλα στελέχη που ετοιμάζονται να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις αν καταφέρει ο Τσίπρας να αναλάβει πρωθυπουργός από την… πίσω πόρτα. Έχει ήδη τα «πουλέν» του και τους κρατάει ζεστούς:

Γιάννης Ραγκούσης: Εξελέγη δήμαρχος Πάρου το 2002 και το 2006. Το 2007 έγινε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ με απόφαση Γιώργου Παπανδρέου και το 2008 εξελέγη γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρώτη φορά βουλευτής έγινε το 2007 και επανεξελέγη το 2009 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών από το 2009 έως το 2011, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Υποδομών. Τον Νοέμβριο του 2011 έγινε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της τρικομματικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Αποχώρησε το 2012 από το ΠΑΣΟΚ. Το 2017 ενεργοποιήθηκε ξανά, διεκδικώντας την προεδρία της νέας παράταξης που σχηματίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι. Με απόφαση της Φώφης Γεννηματά απομακρύνθηκε οριστικά από το ΚΙΝΑΛ, αρνήθηκε την πρόταση να συμμετάσχει στην τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ανασχηματισμό. Πλέον είναι τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΠΓ του κόμματος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Γιάννης Μαντζουράνης: Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Ανδρέα Παπανδρέου μεταξύ Νοεμβρίου του 1982 και Ιανουαρίου του 1984, γενικός γραμματέας υπουργείου Προεδρίας της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 1984 έως τον Αύγουστο του 1985 και υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για θέματα Δημόσιας Διοίκησης από τον Αύγουστο του 1985 έως τον Φεβρουάριο του 1987. Ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μίζα που είχε πάρει ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπερασπίστηκε και τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν ενώπιον Ειδικών Δικαστηρίων, δηλαδή, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά, που καταδικάστηκαν αμφότεροι. Πλέον είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέφανος Τζουμάκας: Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ χρημάτισε πρόεδρος της ΕΦΕΕ και γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από το 1981 έως το 2007 εκλεγόταν βουλευτής Β’ Αθηνών, ενώ υπήρξε υφυπουργός Μεταφορών, υφυπουργός Παιδείας, υπουργός Εργασίας και υπουργός Γεωργίας. Έμεινε στην ιστορία για τις κινητοποιήσεις των αγροτών του 1996, τις οποίες κατηγορείται ότι αντιμετώπισε με… ζάχαρη στο ντεπόζιτο των τρακτέρ.

Συμεών Κεδίκογλου: Από τα φοιτητικά του χρόνια στην ΠΑΣΠ της Ιατρικής Σχολής, ο κ. Κεδίκογλου είναι ανιψιός του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου, και ξάδερφος του συνονόματού του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Το 2013 ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας στη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Πλέον υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς από την υπουργική του θέση είχε υπογράψει τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών ενώ είχε απαξιώσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL