Mε διπλή στόχευση το Μαξίμου: Αλλαγή στρατηγικής για τη Ζωή και επίθεση σε Ανδρουλάκη
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο «αέρας» αυτός του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον οποίο έχει δημιουργήσει αποκλειστικά η υπόθεση των Τεμπών, αφού ο αντιπολιτευτικός λόγος της Πλεύσης Ελευθερίας είναι μονοθεματικός, προκαλεί εύλογες αναταράξεις στα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς: το ΠΑΣΟΚ (σε κάποιες δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο), τον ΣΥΡΙΖΑ (δείχνει να σταθεροποιείται στην περιοχή του 6%), τη Νέα Αριστερά (με κάτω από 2%) κ.ά.
Κυβερνητική στάση
Αντιθέτως, την κυβερνητική παράταξη όχι μόνο δεν την αγγίζει, αλλά κατά πολλούς μπορεί και να την ευνοήσει στο τέλος, καθώς, όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές, η κυρία Κωνσταντοπούλου αρθρώνει έναν καθαρά αντισυστημικό λόγο. Και απέναντι σε αυτό τον λόγο το δίλημμα «σταθερότητα ή αποσταθεροποίηση», που είχε προτάξει ο πρωθυπουργός και στις εκλογές του 2023, ξαναπαίρνει σάρκα και οστά. Από την άλλη πλευρά, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται έχει πολλές μεταβλητές και ότι η πορεία της Πλεύσης Ελευθερίας δεν είναι προβλέψιμη με τα παραδοσιακά εργαλεία, οπότε οι επιθέσεις της κυβερνητικής παράταξης προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να είναι λελογισμένες.
Στο στόχαστρο
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί οι επιθέσεις κατά της Πλεύσης Ελευθερίας τόσο από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης όσο όμως και από τους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όμως η κυβέρνηση το έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό της. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λαμβάνουν υπ’ όψιν τους όχι μόνο τα ευρήματα των ερευνών αλλά και την εσωτερική ένταση που φαίνεται να προκαλούν στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη πολλοί από τους χειρισμούς του αρχηγού της Χαριλάου Τρικούπη. «Με την επιλογή του να ταυτιστεί αντιπολιτευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ μάς κάνει ένα ανέλπιστο δώρο: τους ψηφοφόρους του πολιτικού Κέντρου, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τέτοιου τύπου αντιπολιτευτικές τακτικές και επιθυμούν σταθερότητα και επάνοδο στην κανονικότητα. Και προσθέτουν ότι όσο ο κ. Ανδρουλάκης θα διολισθαίνει σε πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα κόβει τους δεσμούς με το κεντρώο ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Διαχωριστική γραμμή
Με φόντο δε το συλλογικό αίτημα για εκ βάθρων αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγουν μια νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους -και ευρύτερα του δημόσιου τομέα- και εκείνους, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που κατά τη ΝΔ επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα στη νοοτροπία και τις πρακτικές της δεκαετίας του 1980, που διέπουν ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης. Χθες με φόντο τις μετωπικές συγκρούσεις των κυβερνητικών στελεχών με εκείνα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στάση του μετά την ανακοίνωση της βούλησης του Χρ. Τριαντόπουλου να κριθεί απευθείας από τη δικαιοσύνη, όπως ζητούσε όλο το προηγούμενο διάστημα σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Σε αυτό το σημείο έφτασε η απελπισία του ΠΑΣΟΚ. Να γίνει από ΠΑΣΟΚ η πράσινη λύση», είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «αντί το ΠΑΣΟΚ να υποδεχτεί αυτή την πρόταση, όπως ήταν λογικό, θετικά, άρχισαν να τα… γυρίζουν. Και επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ αστείων δικαιολογιών και ψεμάτων», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Υψηλοί τόνοι Μαρινάκη
Προ διημέρου εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε υψηλούς τόνους στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συμψηφίσει τη στάση του κόμματος Ανδρουλάκη με εκείνη που είχε κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης το 2018 για την υπόθεση της Novartis.
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για έναν επικίνδυνο συμψηφισμό και κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι μέσα στον πανικό τους, έπεσαν σε μια παγίδα: O πρωθυπουργός τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν στη σκευωρία της Novartis και την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει ήδη πετάξει το γάντι στον κ. Ανδρουλάκη με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος για το άρθρο 86 του Συντάγματος για τις ευθύνες υπουργών. Και όταν ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση αναμένεται να στριμώξει έντονα το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πάρει θέση τόσο ως προς αυτό όσο και ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Από την ηλεκτρονική εφημερίδα Political