, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Με ποιον θα αναμετρηθεί η ΝΔ στη δεύτερη κάλπη;

Ντέρμπι ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει. Ο πολιτικός ορθολογισμός δείχνει με μαθηματική ακρίβεια ότι το διακύβευμα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής δεν θα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, αλλά αυτοδυναμία ή χάος και πισωγύρισμα. Ακόμα και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα και για αυτό τον λόγο βρίσκονται υπό το κράτος του πανικού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει για άλλη μία φορά στη λεγόμενη αρνητική ψήφο, στην ψήφο του θυμού… Μόνο που αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα ξέρει… Στον ΣΥΡΙΖΑ «σκάβουν» χωρίς αποτέλεσμα στον χώρο του Κέντρου και των αναποφάσιστων. Αναμφισβήτητα σε αυτή την εκλογική μάχη ο χώρος του λεγόμενου πολιτικού Κέντρου έχει μπει στο στόχαστρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου, όμως, προβάλλουν περισσότερο την αρνητική ατζέντα με έμφαση στα θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας που ναι μεν απασχολούν και προβληματίζουν τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά οι τελευταίοι δεν πείθονται με σενάρια συνωμοσιολογίας. Παλεύουν, λοιπόν, ανεπιτυχώς να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας, οι οποίες πέφτουν στο κενό. Παράλληλα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τριάμισι χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα βήματα ενός πολιτικού μετασχηματισμού του προς τον χώρο του Κέντρου ούτε με το συνέδριό του ούτε με τις νέες αναδείξεις συλλογικών οργάνων. Η περιβόητη «προοδευτική διακυβέρνηση» την οποία προσπάθησε να πουλήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας απεβίωσε πριν καν γεννηθεί…

Η ΝΔ από την άλλη μεριά επιχειρεί να πείσει τους κεντρώους με θετική ατζέντα και προβάλλοντας-θυμίζοντας τις αρνητικές επιλογές της προηγούμενης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη διείσδυση στο συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο και, μάλιστα, μεγαλύτερη από της Νέας Δημοκρατίας συνολικά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από αρκετές έρευνες της κοινής γνώμης. Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι, παραδοσιακά, εμφανίζουν μια ισχυρή συσπείρωση λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες και η συσπείρωση αυτή συνήθως δεν έχει αντισυστημική χροιά. Σε ένα μεγάλο ποσοστό η εκλογική δεξαμενή του Κέντρου δεν κινείται με βάση την ψήφο οργής (πλην ορισμένων ιστορικών εξαιρέσεων), αλλά με βάση τη θετική ψήφο, την ασφάλεια και τη σιγουριά της διακυβέρνησης. Κοντολογίς, στη δεύτερη κάλπη θα αναμετρηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ισχυρή αυτοδυναμία και όχι με τον Τσίπρα. Ο πρόεδρος Αλέξης θα έχει άλλα προβλήματα να λύσει, εσωτερικού τύπου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL