18:54, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Με Ψέριμο και γεωτρύπανο «ανεβάζουν» τη θερμοκρασία

Μπροστά σε νέα κλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα, με τον τουρκικό Τύπο να προαναγγέλλει την έξοδο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στις 15 Ιουλίου.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Όπως έχουμε αναφέρει στην «Political», η ημερομηνία αυτή θεωρείται κρίσιμη από πολλούς αναλυτές, καθώς η περιοχή όπου θα στοχεύσει η Άγκυρα θα φανερώσει τις προθέσεις της και τη διάθεσή της για ευθεία «σύγκρουση» με την Αθήνα.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες που διαρρέουν από την τουρκική κυβέρνηση αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν διευκρινίζεται, όμως, αν πρόκειται για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ή περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το τμήμα νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης που αμφισβητεί η Άγκυρα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στην Αθήνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2020, όταν οι δύο πλευρές έφτασαν μια ανάσα από τη σύρραξη, έχοντας τους πολεμικούς τους στόλους σε πλήρη ανάπτυξη.

«Πακέτο» με τους χάρτες

Τα δημοσιεύματα των γειτόνων έχουν πάρει «φωτιά» τις τελευταίες ώρες, με μια ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση που επιχειρεί να συνδέσει το νέο γεωτρύπανο με το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε κάθε αναφορά για το πλωτό γεωτρύπανο εμφανίζονται χάρτες με τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το πρακτορείο Anadolu έφτασε στο όριο της «κατασκοπείας», καταγράφοντας εικόνες με στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ψέριμο, την οποία επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για ύπαρξη στοιχείων του πυροβολικού και βαρέος οπλισμού στο νησί και υποστηρίζουν ότι συχνά Έλληνες στρατιωτικοί κατασκευάζουν φράγματα και οχυρωματικά έργα. Η τουρκική προπαγάνδα, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι το νησί «ανήκει στην Τουρκία» και η ύπαρξη της μεγάλης ελληνικής σημαίας στο νοτιοανατολικό άκρο αποτελεί προσπάθεια της Αθήνας να πείσει πως η Ψέριμος είναι ελληνική.

Η Αθήνα επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ παρασκηνιακά γίνονται συνεχείς ενέργειες για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε χθες τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες αιτιάσεις της Τουρκίας. «Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης στο πεδίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων», ανέφερε στις κοινές δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η ελληνική διπλωματία απαντά με ψυχραιμία στις προκλήσεις, έχοντας ως γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλλει με ψευδείς ειδήσεις». Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το αυτονόητο, «αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες». Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, τονίζοντας πως τα μηνύματα που έρχονται από τα μικρασιατικά παράλια δεν είναι καλά, καθώς παρατηρείται μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης από την Τουρκία.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος για την ανάδειξη των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη να αποτελεί ορόσημο για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ενώ σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά εφόσον απαιτηθεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL