, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Με τη στήριξη της κοινωνίας στον δρόμο προς τις εκλογές

Το στίγμα τής από τούδε και στο εξής δράσης της κυβέρνησης, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελευταία στροφή πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του 2023, έδωσε μέσω του προτελευταίου Υπουργικού του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη -εκεί εξάλλου όπου το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μεταφέρει την κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι έχει ξεκάθαρη υπεροχή- ο πρωθυπουργός αποκάλυψε μεταξύ άλλων τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές στο τελευταίο μίλι της «γαλάζιας» θητείας.

Κάνοντας έναν ευσύνοπτο απολογισμό των έως τώρα κυβερνητικών πεπραγμένων,ιδίως στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε: «Όσα επικαλούμαστε σήμερα νομίζω ότι είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι για να κομπάζουμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα “δώσ’τα όλα” και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού».

Πέραν του μηνύματος προς τους υπουργούς τους ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείχνει καθημερινά προς τους πολίτες ότι αντιλαμβάνεται την οικονομική στενωπό που διέρχονται, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συνετή οικονομική διαχείριση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απόθεμα περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να επιστρατευτεί για να καλύψει έκτακτες ανάγκες που γεννά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η οξεία ενεργειακή κρίση.Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την επικείμενη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης – η τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης που το επιτυγχάνει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προβάλλουν με ιδιαίτερη έμφαση ότι σε συνθήκες οικονομικής καχεξίας διεθνώς ελέω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συνεπακόλουθης δριμείας ενεργειακής κρίσης, η «ελληνική οικονομία αντιστέκεται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και παρουσιάζει διπλάσιο φέτος και τριπλάσιο του χρόνου, όπως εκτιμάται,ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης. Και αυτό το δεδομένο, σημειώνουν επιτελικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μπορεί και θα είναι η κορωνίδα της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας: η χώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στο πηδάλιό της έχει μέχρι τη σήμερον πορευτεί με ασφάλεια σε ταραγμένα νερά, είτε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είτε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είτε λόγω τοπικού χαρακτήρα ιδιομορφιών, όπως η όψιμη τουρκική επιθετικότητα.

«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλύνει με τρόπο ουσιαστικό τις οδυνηρές συνέπειες του εκρηκτικού κοκτέιλ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών», σημείωνε στην «Political» μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ένας από τους πλέον προβεβλημένους υπουργούς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL