21:45, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Με τους «αθάνατους» στα νερά του Αιγαίου

Υπερασπιστές της ελληνικής κυριαρχίας και προστάτες των ακριτών, οι πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού δίνουν βροντερό «παρών» σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Η «Political» συμμετείχε σε νυχτερινή περιπολία στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας με την ΤΠΚ «Τρουπάκης».

Του: ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Με ορμητήριο το Καστελόριζο, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, τα πλοία του Στόλου πραγματοποιούν καθημερινά επίδειξη σημαίας στις ευαίσθητες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου. Μια ανάσα από τις ακτές της Τουρκίας, με το ακριτικό ελληνικό νησί να απέχει μόλις 3,5 ναυτικά μιλιά από το Κας, οι κάτοικοι του Καστελόριζου δηλώνουν ότι αισθάνονται απολύτως ασφαλείς λόγω της διαρκούς παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπλισμένη σαν αστακός, η πυραυλάκατος «Τρουπάκης» αποτελεί φόβητρο για οποιονδήποτε επιχειρήσει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Εκτός από δύο πυροβόλα στην πλώρη και την πρύμνη, είναι εξοπλισμένη με τους πανίσχυρους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, ενώ διαθέτει και τορπίλες που, σύμφωνα με τον πλωτάρχη Μιχάλη Σάββα, κυβερνήτη του «Τρουπάκη», είναι ικανές να καταστρέψουν ολοσχερώς ακόμη και πλοία μεγάλου εκτοπίσματος. Οι μοίρες των πυραυλακάτων δεν φέρουν τυχαία το σήμα της νεκροκεφαλής. Το μικρό τους μέγεθος και η τεράστια ισχύ πυρός τούς δίνουν ένα «φονικό» πλεονέκτημα. Κρύβονται στους βράχους και τις νησίδες του αρχιπελάγους, αθέατες από τα εχθρικά ραντάρ, και μόλις εντοπίσουν τον στόχο τους εξαπολύουν τα όπλα τους και αμέσως αλλάζουν θέση.

«Τα νερά αυτά τα αγαπάμε και τα γνωρίζουμε καλύτερα και από τη γειτονιά του σπιτιού μας. Το Νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι το πρώτο μας σπίτι και θα κάνουμε τα πάντα για να το υπερασπιστούμε, αν αυτό απαιτηθεί», μας λέει ο κυβερνήτης της ΤΠΚ «Τρουπάκης» και τονίζει ότι «η ετοιμότητα του πλοίου είναι διαρκής, δεν πρόκειται ποτέ να αιφνιδιαστούμε. 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα είμαστε εδώ για να εκτελέσουμε την αποστολή μας».

Ταξιδεύοντας προς τη νήσο Ρω, αντιλαμβανόμαστε πόσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Εδώ κάθε μέρα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργούν στα όριά τους. Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόσκληση αλλά και να συνδράμουν τους νησιώτες. Είναι οι «φύλακες-άγγελοι», όπως τους αποκαλούν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών.

Καθώς ανοιγόμαστε, το πλήρωμα εντοπίζει ασύμμετρη απειλή να κινείται προς το μέρος της πυραυλακάτου. Δύο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου γεμάτα αμφίβιους καταδρομείς πλευρίζουν το πλοίο και ξεκινούν ελιγμούς για να το καταλάβουν. Στη γέφυρα σημαίνει συναγερμός και το πλήρωμα με γρήγορες κινήσεις φοράει κράνη, αλεξίσφαιρα και παίρνει θέσεις μάχης. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στελεχώνονται τα πολυβόλα και δίνεται εντολή για χρήση πυρών. Είναι ένα από τα σενάρια των ασκήσεων που εκτελούν καθημερινά τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ, ειδικά όταν αυτά τα σενάρια μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν μια πραγματική και επικίνδυνη κατάσταση. Άλλωστε, οι περισσότεροι που βρίσκονται στον «Τρουπάκη» έχουν ζήσει από πρώτο χέρι την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, τότε που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Στόλου βρέθηκε σε πλήρη ανάπτυξη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Έπειτα από λίγες ώρες φτάνουμε στο λιμάνι της Ρόδου. Ο «Τρουπάκης» θα μείνει εδώ για λίγες ώρες προκειμένου να ανεφοδιαστεί και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Καστελόριζο. Αυτή είναι η αποστολή των «Αθανάτων», των πυραυλακάτων που φέρουν τα ονόματα ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τη γαλανόλευκη σε κάθε γωνιά της χώρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL