Με τρία νομοσχέδια θα ανοίξει η Βουλή τον νέο χρόνο
Στις επιτροπές θα εισαχθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τρία νομοσχέδια: Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση και το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο.
Ρεπορτάζ: Φένια Κλιάτση
Το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων, και αναμένεται ν’ ανοίξει και πάλι μετά τα Φώτα και συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου. Μέσα στους πρώτους μήνες του έτους περιμένουμε να κατατεθούν και να ψηφιστούν συνολικά τρία σχέδια νόμου, τα οποία από την κυβέρνηση θεωρούνται κρίσιμα και σημαντικά.
Το πρώτο θα αφορά αλλαγές στους Ποινικές Κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται τροποποιήσεις για 7η φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την εκπνοή του έτους.
-Σχετικά με την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, προβλέπεται περιορισμός των αναβολών σε μία αλλά και επιβολή υψηλών προστίμων σε δικομανείς, ενώ για τους εμπρηστές καθορίζονται βαριές ποινές, αλλά και για όσους αμελούν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από ξερόχορτα.
-Συγκεκριμένα, προβλέπεται αυστηροποίηση της ποινής, άμεση εκδίκαση αλλά και δήμευση της περιουσίας του εμπρηστή αλλά και ποινή ενός έτους για τον οικοπεδούχο που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του.
-Σημαντικό σημείο στο νομοσχέδιο είναι η αυστηροποίηση ποινών για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου, όπως και η προστασία επαγγελματιών που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά όπως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, από μηνύσεις και πειθαρχικές διώξεις.
-Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλα τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση, στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η απιστία, η απάτη, η υπεξαίρεση, και η τοκογλυφία. Επίσης, αυτεπάγγελτη θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση διατροφής
Το δεύτερο θα έρθει στο Κοινοβούλιο από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και θα αφορά την επιστολική ψήφο το δικαίωμα δηλαδή να ψηφίσουν οι Έλληνες στις προσεχείς ευρωεκλογές είτε ζουν εντός είτε εκτός των συνόρων.
Το τρίτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τέλη Ιανουαρίου , αρχές Φεβρουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα υπό όρους ωστόσο και προϋποθέσεις, δηλαδή θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους, τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό, την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα έχει η ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης ενώ η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων.
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θέλει να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική χαλάρωση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA