Μέρκελ: Άνοιξε “παράθυρο” για το χρέος αλλά από το φθινόπωρο…
Συγχαρητήρια για την έξοδο στις αγορές, εύσημα για την τιτάνια προσπάθεια, αλλά και ένα… σινιάλο για την περαιτέρω διαχείριση του χρέους πλην όμως από το καλοκαίρι και μετά, άφησε πίσω της η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, φεύγοντας αργά χθες το βράδυ από την Αθήνα.
Η “Σιδηρά Καγκελάριος” κατά την ολιγόωρη παραμονή της στην πρωτεύουσα και στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με σειρά παραγόντων, όπως και επιχειρηματιών, δεν δίστασε να παραδεχθεί τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που μεσολάβησαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτές αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε όμως παράλληλα πως “η πορεία δεν έφτασε στο τέλος της”.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις θυσίες που υπέφερε ο ελληνικός λαός και στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η πολιτική ηγεσία, για να αποδώσει τα εύσημα τονίζοντας πως “η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να υποχρεώσει έτσι τους εταίρους της, με πρώτη τη Γερμανία να συμβάλλουν στην περαιτέρω στήριξή της, αρχικά με την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της συμμετοχής στο Επενδυτικό Ταμείο.
Το φθινόπωρο η συζήτηση για το χρέος
Πέρα από τα θετικά σχόλια πάντως η κυρία Μέρκελ έκανε και μια πρώτη αναφορά στο μέλλον και στο κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας ένα πρώτο σινιάλο για να ανοίξει τη σχετική συζήτηση. Μόνο που χρονικά την προσδιόρισε περίπου στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ στις αρχικές δηλώσεις της τόνισε πως “μετά τον Απρίλιο και την επικύρωση των οικονομικών στοιχείων από την Eurostat θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ‘βήμα-βήμα επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές’”.
Δεν δεσμεύτηκε πάντως για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως “η συζήτηση για το πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδος δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι εξαρτάται από χρονικά περιθώρια. Κατ’ αρχάς θα έχουμε τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου και θα έχουμε ακριβή εικόνα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Στις 5 Μαΐου θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι θα ξανασυζητήσουν, θα δούνε ποιες υποχρεώσεις έχει εκπληρώσει η Ελλάδα -και εδώ δεν έχουμε παρά μόνο καλά λόγια- τι δεν έκανε, ποια είναι τα ανοιχτά σημεία. Γνωρίζουμε ότι το υπάρχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του 2014 και τότε θα απαιτηθεί να δούμε τα στοιχεία, τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις και τι θα προκύψει όσον αφορά το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού αλλά και τι θα συμβεί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους…”.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ το περασμένο θινόπωρο.
“Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες θα τα καταφέρουν” και συνέχισε: “Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούργια μέρα σήμερα”.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσο και με το επιτόκιο και τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών “δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας”.
Δεσμεύτηκε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, συμπληρώνοντας όμως πως “οι εξελίξεις -το πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και τώρα η έξοδος στις αγορές- δείχνουν ότι οι τεράστιες θυσίες και η υπομονή του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο”.
“Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη” πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και ως προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη συνέχεια έθεσε την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την αποκατάσταση των αδικιών, κυρίως δε την τιθάσευση της ανεργίας των νέων.
protothema.gr