02:18, Παρασκευή
07 Οκτωβρίου 2022

«Μετά τα κανάλια έρχεται η σειρά του ραδιοφώνου»

studio-radio
Σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Πρόσθεσε ότι μετά τα κανάλια έρχεται η σειρά του ραδιοφώνου.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά «παλεύουμε να βάλουμε τις προδιαγραφές για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός σε λίγες μέρες».
Αναφορικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε πως «τεκμηριώθηκε στη Βουλή γιατί η χώρα αντέχει τέσσερις, για να μην έχουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Τα κανάλια δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε κομμωτήρια. Αν έχουν άλλες σχέσεις και δραστηριότητες, αυτό έχει να κάνει με το πολιτικό σύστημα και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Ο κ. Σπίρτζης, αναφερθείς στις φορολογικές οφειλές και στα δάνεια των καναλιών, είπε πως ο έλεγχος γίνεται όπως σε κάθε ΑΕ.
Η σειρά του ραδιοφώνου
«Έχουμε ένα τοπίο θολό και στο ραδιόφωνο, χωρίς άδειες, πρέπει να γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος με όλους, η μελέτη των συχνοτήτων είναι έτοιμη, πριν γίνει ο χάρτης συχνοτήτων θα δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν την άποψή τους. Προφανώς θα μπουν προδιαγραφές, μέσα στη βδομάδα θα καλέσουμε την ΕΙΙΡΑ να καταθέσει τις προτάσεις της» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από το ΥΠΟΜΕΔΙ για το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών αναφέρονται τα εξής:
«Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης αρχίζει το διάλογο με τις Ενώσεις Ραδιοφώνου, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών.
» Προσοχή! Ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες τοπικών ρ/σ σταθμών να μην πέσουν θύματα παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης από επιτήδειους.
»Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης καλεί τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας να προστατευτούν από επιτήδειους, οι οποίοι τους προσεγγίζουν ενόψει της διαδικασίας αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της ραδιοφωνίας, εξυπηρετώντας σενάρια παραπληροφόρησης για ιδιοτελείς σκοπούς.
» Η ειδοποίηση αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς πληροφορούμαστε από πολλές πλευρές ότι έχουν αναλάβει δράση επιτήδειοι, οι οποίοι προσεγγίζουν ιδιοκτήτες νομαρχιακών ραδιοφωνικών σταθμών, παραπληροφορώντας τους ότι το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ προσανατολίζεται στην έκδοση περιφερειακών αδειών ραδιοφωνικών σταθμών, προκειμένου με αυτή τη μέθοδο να τους εγκλωβίσουν και να αποσπάσουν συμβόλαια για σχετικές μελέτες.
» Επισημαίνουμε λοιπόν με επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αλήθεια και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ.
» Ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους και τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών ότι καμία ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει ερήμην τους και αιφνιδιαστικά.
» Για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, την αδειοδότηση και λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας αρχίζει άμεσα διάλογος με όλες τις ενώσεις ιδιοκτητών ρ/σ.
» Οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, από τα συναρμόδια Υπουργεία Επικρατείας, ΥΠΟΜΕΔΙ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνιών θα διαμορφωθούν αφού προηγηθεί διεξοδικός διάλογος και πλήρης τεχνική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με στόχο να επιτευχθούν οι καλύτερες λύσεις, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών.
» Το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ ξεκινά άμεσα τον διάλογο καλώντας σε διαδοχικές συναντήσεις όλες τις ενώσεις ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την Ένωση ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) τις επόμενες ημέρες».