fbpx

, Τετάρτη
17 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Μετά την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ η απάντηση στην τρόικα

samaras-DETHΓια τη Δευτέρα, μετατίθεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Αυτό γίνεται πρώτον λόγω της αυριανής ομιλίας του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ και δεύτερον διότι το υπουργείο Οικονομικών – στα χέρια του οποίου πέρασε η υπόθεση – θέλει χρόνο προκειμένου η προτεινόμενη λύση να είναι εν γνώσει και της τρόικας, ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη επικοινωνιακό ολίσθημα.

Η κυβέρνηση επέλεξε μάλλον σκοπίμως να ανεβάσει τους τόνους στο θέμα, με σκοπό να εντάξει στην ατζέντα του Πρωθυπουργού τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» έναντι των δανειστών μας. Είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθεί αύριο ο Αντώνης Σαμαράς.

Για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, ένας ακόμη πονοκέφαλος είναι οι  συνεχείς δηλώσεις  ευρωπαίων αξιωματούχων για την ελληνική κρίση. Δεν βοηθούν λέει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές στο τέλος του μήνα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις για τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η χώρα μας για παλαιά δάνεια. Ή Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο ίσο με το 3μηνο Euribor του 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5 μονάδων. Εάν αφαιρεθεί αυτό το περιθώριο, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει 265 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού χρέους των 305 δισ.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για καθολική αποτυχία του προγράμματος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ανά πάσα στιγμή σε εκλογές.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα αφήσει τον χρόνο να τρέξει ως τις ευρωεκλογές και ότι είτε εντός του 2013, είτε τους πρώτους μήνες του 2014 έως τις ευρωεκλογές, θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Τι θα πει στην ομιλία του

Απολογισμό του κυβερνητικού του έργου θα επιχειρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το μεσημέρι του Σαββάτου. Παράλληλα, θα σκιαγραφήσει «το όραμά του για το μέλλον».

Όσον αφορά τον απολογισμό το ισχυρό χαρτί του κ. Σαμαρά θα είναι η σταθεροποίηση της χώρας και η αποτροποή του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Άλλωστε ειδικά το στοιχείο της σταθερότητας, δεδομένων των εξελίξεων με τη Συρία, είναι ένα βασικό όπλο και στις επαφές του πρωθυπουργού με παράγοντες από το εξωτερικό. Παράλληλα ο κ. Σαρμαράς θα υποστηρίξει ότι η χώρα ανακαμπτει και γίνεται ελκυστική για επενδύσεις καθώς επίσης ότι υπάρχει ξένο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις ενώ θα ξεπεραστεί και το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ.

Δεν θα λείψουν οι αναφορές και η αποφασιστικότητα για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν ενώ θα υπάρξουν και επιθετικές αναφορές σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή τονίζοντας παράλληλα ότι με το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνεργάζονται για την σωτηρία του τόπου θα εξαντλήσουν την τετραετία.

Σε δεύτερο επίπεδο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει και την κοινωνική ατζέντα υποσχόμενος ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση η κυβέρνηση από το 2014 να δώσει κοινωνικό μέρισμα και να αρχίσει την αποκατάσταση των αδικιών, όπως άλλωστε προβλέπεται και σε κείμενο συμφωνίας με την Τρόικα από τον Δεκέμβριο του 2012.

Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι «οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες και να δημιουργήσει όραμα για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και από τους τοποτηρητές των δανειστών». Η κοινωνική ατζέντα που θα είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη περισσότερο θα στηρίζει την αξιοπιστία των υποσχέσεων για το προσεχές μέλλον παρά θα απαντά στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας. «Θα πρέπει η ομιλία του να είναι οραματική» λέει στέλεχος του επιτελείου και προσθέτει «ο φόβος πλέον δεν αρκεί, πρέπει η κοινωνία να πεισθεί ότι το τέλος του δρόμου είναι κοντά και ότι θα υπάρξει ελπίδα». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της θα πρέπει να αποφύγει την κοινωνική αναταραχή και το πολιτικό ατύχημα που όπως προπαγανδίζει “θα έχουν αποτέλεσμα να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού”.

Η «ολοήμερη» επίσκεψη του πρωθυπουργού, που δεν περιλαμβάνει όπως άλλωστε και πέρυσι, την μεγάλη ομιλία στις παραγωγικές τάξεις και την συνέντευξη Τύπου θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου, με τα εγκαίναι της 78η Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα μιλήσει σε ακροατήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών.

#Tags: ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.