, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Μετωπική με τις τράπεζες

Ηχηρή ήταν η χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις τράπεζες.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Καθόλου τυχαίο, δε, πως επέλεξε μια εξόχως θεσμική περίσταση, ήτοι την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να εκπέμψει αυστηρό μήνυμα προς τους τραπεζίτες στο φόντο της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων και ως εκ τούτου του κόστους δανεισμού, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ενεργειακή κρίση ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τη στάση των τραπεζών και δη από τις τελευταίες προτάσεις τους στο πλαίσιο των επαφών που έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, εξ ου και τους κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και σε άλλες παρεμβάσεις, στις οποίες οι τράπεζες οφείλουν να εμφανιστούν επισπεύδουσες, όπως είναι οι χρεώσεις στις προμήθειες και στα επιτόκια των καταθέσεων.

Επιχειρώντας, δε, να μην υπάρξει ουδεμία παρεξήγηση για τις προθέσεις του από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε τη βεβαιότητά του πως «η συζήτηση θα έχει ευτυχή κατάληξη. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν».

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα έχει ήδη δοθεί και η κυβέρνηση αναμένει μια θεαματικά βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά των τραπεζών στο επόμενο…ραντεβού τους με την κυβέρνηση, που είναι σε δύο εβδομάδες. Στο μεταξύ, βεβαίως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ομάδες τεχνοκρατών θα εργάζονται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης της χρυσής τομής.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν, πάντως, πως από τους τραπεζίτες έχει ζητηθεί η στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, η αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς και ένα αποτελεσματικό «φρένο» στο κόστος των προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην «Political» ότι «οι τράπεζες οφείλουν να αξιοποιήσουν την υπερκερδοφορία τους, ώστε να προστατεύσουν το business τους, αλλά και να προλάβουν τα δάνεια, ώστε να μην “κοκκινίσουν”. Δεν πρέπει να επαφίενται στο κρατικό σωσίβιο».

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας μνεία στον ρυθμό ανάπτυξης, ύψους 6% του ΑΕΠ, στη μείωση της ανεργίας,στην αύξηση των επενδύσεων, για να αναλάβει εκ νέου τη δέσμευση ότι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση θα επιστρατεύει μια ευρεία γκάμα παρεμβάσεων υπέρ των πλέον ευάλωτων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς δανείων: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μια ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού.

Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μια συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει και αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική, δηλαδή, θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL