fbpx

, Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Μηδενική ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα

Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. Προηγουμένως, συναντήθηκε με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Στρασβούργο(φωτό). (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διπλό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρώπη, ότι η επιθετικότητα που αναπτύσσει η γείτονα εσχάτως καθίσταται ένα κατεξοχήν ευρωτουρκικό ζήτημα και ως τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, εξέπεμψε από το Στρασβούργο και την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μόλις μέρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και στο φόντο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες εξελήφθησαν -και δικαίως- από το Μέγαρο Μαξίμου ως ωμή απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο: δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Και ένα επίσης είναι βέβαιο: η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Φρόντισε, δε, να καταστήσει σαφές προς την αντίπερα όχθη του Αιγαίου ότι οι διαφορές ανάμεσα σε γείτονες επιλύονται επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι με… νταηλίκια. Μάλιστα, ορμώμενος από τις επισημάνσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία και ότι κανείς Ευρωπαίος δεν θα πρέπει να υιοθετεί το αφήγημα Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς τους εταίρους μας: «Προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την πραγματικότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας, η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Στα καθ’ ημάς και συγκεκριμένα από το Συνέδριο του Economist, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος τελούν εδώ και χρόνια υπό την απειλή πολέμου, το casus belli από μια αναθεωρητική δύναμη όπως είναι η Τουρκία.

«Φρουρός της ΕΕ η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό»

Όπως αναμενόταν, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, υπενθυμίζοντας παράλληλα την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, αλλά και τις υβριδικού χαρακτήρα απειλές που αντιμετώπισε στον Έβρο το 2020 και αντιμετωπίζει και τώρα στο Αιγαίο. Απαντώντας στις αιτιάσεις για pushbacks, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως το Λιμενικό έχει διασώσει τα τελευταία χρόνια 6.000 ναυαγούς στο Αιγαίο, όλοι τους προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια, και κάλεσε τους εταίρους μας να μην υιοθετούν άκριτα την τουρκική προπαγάνδα. Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα έχει σταθεί στο Αιγαίο φρουρός της Ευρώπης, καθώς φυλάσσει, μεταξύ άλλων, και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θρίλερ στο Κογκρέσο με τα F-16

Το πιο σημαντικό από τα αναχώματα που θα βρει μπροστά της η Τουρκία -και μάλιστα άμεσα- στην προσπάθειά της να αποκτήσει νέα F-16 είναι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο Κογκρέσο. Η νομοθετική πράξη, που έχει τη στήριξη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών γερουσιαστών και θα ενσωματωθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2023, προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να πουλήσει στρατιωτικό υλικό, άρα ούτε μαχητικά αεροσκάφη F-16, σε μέλη του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν την κυριαρχία άλλων συμμαχικών χωρών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας ή πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το αίτημά της θα παραμένει «παγωμένο» στα συρτάρια του αμερικανικού Πενταγώνου. Η διακομματική τροπολογία ωστόσο προβλέπει ότι η διαδικασία πώλησης μαχητικών στην Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, αλλά θέτει ως αυστηρή και απαραβίαστη προϋπόθεση να μην καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό παραβίασης για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.