Μην ξεχνάμε την Τουρκία
Η μοίρα τα έφερε έτσι που Ελλάδα και Τουρκία οδηγούνται σε εκλογές τον Μάιο. Ίσως και την ίδια ακριβώς Κυριακή. Ελλάδα και Τουρκία οδηγούνται σε εκλογές μέσα σε συνθήκες πένθους. Σεισμός στην Τουρκία, σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Και οι δύο λαοί αιμορραγούν και πονούν.
Tου ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ
Η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας, στις πληγείσες από τον Εγκέλαδο περιοχές, βελτίωσε τις σχέσεις μας, αλλά δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος ότι πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή. Αλίμονο αν άλλαζαν έτσι τα πράγματα στη διεθνή σκηνή. Δεν θα υπήρχαν πλέον διαφορές και διενέξεις.
Η Ελλάδα, το Αιγαίο και η Κύπρος είναι στην ατζέντα της πληγωμένης Τουρκίας. Του πληγωμένου πολιτικού της συστήματος, το οποίο αναζητά τρόπους να ανακτήσει το κύρος του στον λαό της γειτονικής χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εργαλειοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική ατζέντα είναι πιθανή.
Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε την Τουρκία*. Τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε μια σειρά νησιών, τη «Γαλάζια Πατρίδα»του τουρκικού κατεστημένου, τα συμφέροντα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το καθήκον έναντι της πατρίδας απαιτεί εγρήγορση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ένταση στις διμερείς σχέσεις να επιστρέψει. Μπορεί η Ελλάδα να έχει απαντήσει στο ερώτημα «πού ανήκει» -«ανήκουμε» στη Δύση, ανήκουμε στους Έλληνες, αλλά αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι Τούρκοι ακούν για τον… αιώνα της Τουρκίας, για αναβίωση της αυτοκρατορίας, για παντουρκισμό κοκ. Υπερβολές; Μπορεί. Επικίνδυνες όμως. Το ρίσκο μας επιβάλλει να είμαστε ρεαλιστές. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα «προϊόν» του συσχετισμού ισχύος των δύο χωρών.
Η ισχυρή Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα, η μίζερη Ελλάδα -του διχασμού και της καθυστέρησης- πάντα θα ανοίγει την όρεξη σε εκείνους που κάνουν νεοοθωμανικά όνειρα. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Το καλό νέο είναι ότι η τύχη μας είναι στα χέρια μας.
* Και για να μην ακούσουμε βλακείες για αλλαγή ατζέντας, αυτό προφανώς μπορεί να γίνεται παράλληλα με τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών, παράλληλα με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL