fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Το μήνυμα Σαμαρά για την πάταξη της διαφθοράς

samaras

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το νέο θεσμό, τον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε μήνυμά του υπογράμμισε την αναγκαιότητα  της εξάλειψής της από την ελληνική κοινωνία.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού το μετέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς» η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το νέο θεσμό και θα στηρίξει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου όπως θα εφαρμόζεται από τον Εθνικό Συντονιστή. Πρέπει όλοι μαζί με όλες μας τις δυνάμεις να εξοστρακίσουμε τη διαφθορά από τη χώρα μας, από την κοινωνία μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς.

Την πλήρη υποστήριξη «στο δύσκολο έργο» που έχει αναλάβει ο νέος θεσμός εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία της ημερίδας.

«Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς με την ταυτόχρονη καθιέρωση κανόνων διαφάνειας σε όλους τους τομείς του κράτους» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «Διαύγεια», που από 1/1/14 καθιερώνει και η Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι «βουλευτές δεν είναι δυνατόν να έχουν ακραίες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό ήθος».

Ορθώς, είπε  οι πολίτες, όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές στηλιτεύουν το συγκεκριμένο πολιτικό. Αλλά, σημείωσε ότι δυστυχώς, γενικεύεται αυτό, με αποτέλεσμα όλο το πολιτικό σύστημα, ενώ υπάρχει ατομική ευθύνη, ενώ υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, να θεωρείται υπόλογο.

Έκανε δε λόγο για την μεγάλη ευθύνη των πολιτών όταν κάνουν χρήση «του υπέρτατου δικαιώματος της ψήφου και ιδιαίτερα του σταυρού προτίμησης».

Αναφερόμενος την πολιτική διαφθορά, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι υπάρχουν παραδείγματα τα οποία, όπως τόνισε «είναι ευτυχώς λίγα».

Σημείωσε ότι δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών.

«Αυτοί τιμωρούνται. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Προσπαθούμε συνεχώς για την αυτοκάθαρση και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» σημείωσε.

Μιλώντας για τα Πόθεν Εσχες των βουλευτών που αναρτώνται στο διαδίκτυο, είπε ότι υπάρχει και το «Πόθεν» και το «Εσχες» και ότι αυτό το απαξιωμένο Πόθεν Εσχες, όπως παρουσιάζεται σήμερα, οδήγησε σε κάθαρση πολλές υποθέσεις. «

Πολίτες και πολιτικοί μπορούμε να αγωνιστούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να δείξουμε ότι δεν είμαστε μια διεφθαρμένη χώρα με διεφθαρμένους πολίτες» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τη διαφθορά ως «σαράκι» που «κατατρώει την οικονομία μας, την κοινωνία μας, και το οποίο πρέπει να εξοντώσουμε».

Ανέφερε ότι ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος και σημείωσε ως βασικούς άξονες που πρέπει να κινηθούμε τη διαφάνεια, τους καθαρούς κανόνες και τα υγιή πρότυπα.

Αναφερόμενος στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είχε μια πρώτη επαφή με τον Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς κ. Τέντε και είναι σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ Αθανασίου, «για να βάλουμε το σωστό πλαίσιο. Πρέπει να υπάρχει πλήρης οικονομική διαφάνεια στο χώρο των μέσων ενημέρωσης για να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους» τόνισε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.