Μητσοτάκης: Ιστορική ρύθμιση για Έλληνες γιατρούς των ΗΠΑ – Επιστροφή στην πατρίδα
Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του brain gain και την προσέλκυση υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προχωρώντας σε αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας και της εξειδίκευσης που έχουν λάβει Έλληνες γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο πλαίσιο συζητήθηκε εκτενώς σε ειδική τηλεδιάσκεψη που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με Έλληνες ιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης: Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα
Με τη νέα ρύθμιση, όσοι γιατροί έχουν λάβει ειδικότητα πιστοποιημένη από τους αρμόδιους φορείς των ΗΠΑ θα μπορούν, με μια απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, να βλέπουν την ειδικότητά τους να αναγνωρίζεται αυτόματα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η αναγνώριση εξειδίκευσης θα γίνεται επίσης αυτόματα, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη εξειδίκευση στην Ελλάδα.
«Κόβουμε τον γόρδιο δεσμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό γιατρών που είχαν μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η σχετική υπουργική απόφαση για την ειδικότητα αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Στήριξη από την ιατρική κοινότητα
Τη θερμή στήριξή τους στη ρύθμιση εξέφρασαν οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση, τονίζοντας τη σημασία της απλοποίησης για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στην πατρίδα.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Χρούσος χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ σωστή», ενώ η καθηγήτρια Ευαγγελία Χαρμανδάρη υπογράμμισε ότι «η αναβάθμιση του επιστημονικού έργου στην Ελλάδα θα είναι άμεση» μέσω της συνεργασίας με επιστήμονες του εξωτερικού. Ο αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Κυριακόπουλος και η καθηγήτρια Τζένη Γούργαρη ανέδειξαν τη σημαντική διευκόλυνση που προσφέρει η νέα πολιτική για όσους σκέφτονται τον επαναπατρισμό τους.
Μητσοτάκης: Ενίσχυση του brain gain με θεσμικές παρεμβάσεις
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ευρύτερα στη στρατηγική brain regain που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα όπως τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για 7 χρόνια για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ο Δρ. Δαμιανός Κοκκινίδης από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «απίστευτα επιτυχημένο παράδειγμα» μικρής αλλά ουσιαστικής παρέμβασης, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.
«Η διασπορά μας είναι συγκριτικό πλεονέκτημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας αποτελεί πλέον ισχυρό κίνητρο επιστροφής για όσους διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Ιστορική στιγμή για το ελληνικό σύστημα υγείας
Με τη νέα ρύθμιση, η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που προχωρούν σε άμεση και πλήρη αναγνώριση αμερικανικών ιατρικών τίτλων, ενισχύοντας όχι μόνο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και τη διεθνή εικόνα της ως προορισμού για κορυφαίους επιστήμονες.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την έρευνα στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για μια σύγχρονη και δυναμική Ελλάδα στο παγκόσμιο επιστημονικό τοπίο.