Μητσοτάκης: Τι είπε φτάνοντας στις Βερσαλίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Μίλησε για βίαιη ενηλικίωση της ΕΕ με τη ρωσική εισβολή – Τι είπε φτάνοντας στις Βερσαλίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Για τις δράσεις που καλείται να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά της ενέργειας με αφορμή και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την άφιξή του στις Βερσαλίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός καταφθάνοντας στο παλάτι των Βερσαλιών έκανε λόγο για βίαιη ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καλείται να ταυτίσει την οικονομική της ισχύ με το γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Όπως είπε η Ένωση συζητά έτσι ώστε να βρει τρόπους να προστατεύσει πολίτες, και επιχειρήσεις και αγρότες από τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πίεση την οποία πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λέγοντας πως ο ίδιος ζητά να μπει πλαφόν στις τιμές αερίου.
Η πρόταση 6 σημείων από Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο
Σε αυτή την άτυπη σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με όπλο την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε προχθές με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το “πλαφόν” στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής. Παράλληλα, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως “αντίδραση έκτακτης ανάγκης” σε δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική διαταραχής της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Ένας πρακτικός τρόπος, θα ήταν επιπρόσθετα φορτία LNG από την Κίνα, πέραν των όσων διατίθενται από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.
Στη σημερινή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να αναμένεται συζήτηση επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη αυτής καθ’ αυτής, ο ίδιος, όμως, παρουσίασε την προσέγγισή του που θεωρείται τολμηρή, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία.
Από τη Σύνοδο, ο κ. Μακρόν θέλει ως βασική «νίκη» μια προαναγγελία για το mega-ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές γερμανικές ενστάσεις για το ζήτημα της περαιτέρω αμοιβαιοποίησης χρέους. Στη συζήτηση για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επιμείνει ότι πρέπει το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας να είναι προτεραιότητα της Ε.Ε.