05:22, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης: Το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι ενωμένο να στηρίξει την Ουκρανία

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι απολύτως ενωμένη στο να στηρίξει την Ουκρανία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το πακέτο κυρώσεων είναι ενισχυμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαρροές, ότι όλες οι χώρες εφαρμόζουν τις κυρώσεις». Η φράση του ερμηνεύεται ως αιχμή προς την Τουρκία που δεν έχει πάρει μέτρα κατά της Ρωσίας, κάτι που πράττουν τόσο οι 29 χώρες -μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, οι χώρες της ΕΕ και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταλάβει, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και να αυξήσει περισσότερα κονδύλια για την άμυνα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τα μέτρα που εφαρμόζουν «για να μην προκαλέσουν περισσότερο πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες». Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο ζήτημα της εξάρτησης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Αυτή τη στιγμή, το βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και οι υψηλοί λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η Ελλάδα έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις ανέφερε.