, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης VS Τσίπρας: Κυρίαρχος ο πρωθυπουργός σε όλους τους κρίσιμους τομείς

Στο κενό δείχνει να πέφτει ο πόλεμος λάσπης που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πολίτες εκφράζουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ επί 3,5 χρόνια δοκιμάζεται συνεχώς από πρωτοφανείς κρίσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία και ο εισαγόμενος πληθωρισμός με τονπόλεμο στην Ουκρανία,που έβαλαν «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων και των καυσίμων. Η κοινή γνώμη είδε στην πράξη τη διαχείριση που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως επίσης και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται συνεχώς για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. «Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε πετύχει, με το σχέδιο που εφαρμόζουμε, ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει πολύ φθηνότερο ρεύμα συγκριτικά με τους υπόλοιπους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε θεσμοθετήσει έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών, τα οποία αποδίδουν στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οικονομία – εθνικά θέματα

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τη μέτρηση τηςPulseγια τον ΣΚΑΪ οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν σε ποσοστό 35% πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας από τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 26%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην ενεργειακή κρίση.

Ηψαλίδα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει σημαντικά όταν τίθεται το ερώτημα για τα εθνικά ζητήματα και τα Ελληνοτουρκικά. Οι πολίτες επικροτούν τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει το 43% των θετικών απόψεων, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 26%. Στη μοναδική κατηγορία που προηγείται οριακά ο Αλέξης Τσίπρας του πρωθυπουργού είναι στα ζητήματα της διαφάνειας.

Στη δημοσκόπηση τηςALCOγια τονAlphaκαι στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 8 μονάδες διαφορά του Αλέξη Τσίπρα.

Στο Μαξίμου 6 μειονοτικά σχολεία

Τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι μειονοτικών σχολείων του Νομού Ροδόπης υποδέχθηκε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη λειτουργία των σχολείων, τις επιδόσεις των μαθητών και τα αιτήματα που έχουν, όπως την ενίσχυσή τους με καθηγητές Πληροφορικής και Εικαστικών. Ένας από τους εκπαιδευτικούς θυμήθηκε και την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην περιοχή:

«Δεν ξεχνάω ποτέ στη ζωήμου, είχε πει ο συγχωρεμένος ο κύριος Μητσοτάκης εκεί μια φράση η οποία έμεινε αξέχαστη: “Ισονομία, ισοπολιτεία”. Αυτή τη λέξη, αυτή τη φράση την είχε πει μπροστά στην κοινότητα Οργάνης». «Ήμουν σε αυτήν την επίσκεψη. Και η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τα μειονοτικά χωριά ήταν τότε, στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και εκεί κατάλαβα πόση δουλειά έπρεπε ακόμα να γίνει, ώστε να γίνει πράξη η ισονομία και η ισοπολιτεία την οποία διακήρυξε και εφάρμοσε πρώτος ο πατέρας μου, για αυτό και είχε πάντα πάρα πολύ στενές σχέσεις με τη μειονότητα. Και από τότε πιστεύω ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, εσείς το ξέρετε καλύτερα εξάλλου από εμάς», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Metron Analysis: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Μία ακόμη δημοσκόπηση δείχνει πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν «τραυμάτισε» ουσιαστικά την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη μέτρηση τηςMetronAnalysisγια τοMEGA, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στο 8%. Συγκεκριμένα, η κεντροδεξιά παράταξη συγκεντρώνει 28,9% έναντι 20,9% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 11,3%, ΚΚΕ 4,8% Ελληνική Λύση 3,4% ΜέΡΑ25 3,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 12,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στις 10,2 ποσοστιαίες μονάδες. Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες δεν είναι άλλο από την ακρίβεια και την οικονομία. Ακολουθούν η εξωτερική πολιτική, ηενεργειακή κρίση και το πολιτικό σύστημα. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται με 20 μονάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συγκεντρώνει 37% έναντι 17% του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να πλησιάσει τον πρωθυπουργό και να μειώσει τη διαφορά παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL