, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μνημόνιο συνεργασίας για το πολιτιστικό απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων, υπόγραψαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το ΥΠΠΟΑ, ως αρμόδιος φορέας για την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συμβάλλει σε δράσεις για την ανάδειξη και διαφύλαξη όλων των χώρων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΥΠΕΘΑ ήδη έχει υλοποιήσει διαδικασία λεπτομερούς καταγραφής και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρέχει τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό αποθετήριο.

Το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Την ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης των κινδύνων και των επιπτώσεων σε μνημεία, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση να επιχειρούν και να λειτουργούν με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση εν όψει της κλιματικής αλλαγής.

– Την ανάπτυξη μελετών, που αφορούν σε κατασκευές εμβληματικού χαρακτήρα που χρήζουν συντήρησης ή αποκατάστασης (ιστορικά και διατηρητέα μνημεία, υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά, οχυρά, φάροι, μουσεία κ.ά.).

– Τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού αποθετηρίου και την ψηφιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων τεκμηρίωσης ιστορικών κτιρίων, συνόλων, καθώς και άλλων στοιχείων, π.χ. ναυάγια, εκθέματα μουσείων, ιστορικά πολεμικά πλοία, σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον. Τα ανωτέρω στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων που τηρείται στο ΥΠΠΟΑ.

– Τη διενέργεια από κοινού δράσεων ενημέρωσης (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα κ.λπ.),

– Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε σχετικά: «Το υπογραφέν Μνημόνιο αποτελεί απτή απόδειξη της ευαισθητοποίησης και των δύο υπουργείων, αλλά και της έγκαιρης αναγνώρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα παγκοσμίως. Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας υπηρετώντας τους σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας από τις επικίνδυνες συνέπειες του εν λόγω φαινομένου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση των κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων, που αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη της χώρας, αλλά και την δημιουργία κοινής βάσης πολιτιστικού αποθετηρίου κυριότητας της περιουσίας του».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με το συγκεκριμένο μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, που μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην προστασία της στρατιωτικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνον. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς προσφέρει, επιπλέον, τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων και να αναπτύξουμε συνέργειες, που μπορούν να διευκολύνουν ιδιαίτερα το κοινό έργο μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.