, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Μοίρασε χρήμα και προσλήψεις ο Α. Τσίπρας

Σε ρεσιτάλ παροχολογίας, μέσω μιας κατά τα άλλα υποτονικής σε σχέση με το λάβαρο που είχε σηκώσει το κόμμα του εμφάνισης, προχώρησε ο ΑλέξηςΤσίπρας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Ο Α. Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας άνοιξε το πουγκί και υποσχέθηκε εισαγωγικό μισθό στα 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο γιατρό με ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού στο ΕΣΥ,θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας. Δεσμεύθηκε ακόμη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμη και ανακαίνιση των νοσοκομείων!

Απάντηση Πλεύρη

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που κάνει πράξη όσα υπόσχεται και έναν αρχηγό που ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε ένα σεντ στους γιατρούς», απάντησε ο Θ. Πλεύρης στον Α. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεολογικές αγκυλώσεις που κρατούν τη χώρα στο παρελθόν.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε μεταρρυθμιστικό το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι αυξάνει κατά 10% τις απολαβές στους γιατρούς, ενώ δίνει επιπλέον επίδομα σε εργαζόμενους σε ΜΕΘ και Επείγοντα.

Σημείο τριβής του νομοσχεδίου αποτέλεσαν τα άρθρα 7 και 10 που δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Μάλιστα, για αυτά τα άρθρα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια, ζητώντας την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με αυτές επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ».

Για δημοκρατικό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιλογής στους γιατρούς και καθορίζει έναν προγραμματισμό για τα νοσοκομεία έκανε λόγο η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι υπάρχει αποδοχή του από την υγειονομική κοινότητα, καθώς μόνο το 3% συμμετείχε στην απεργία.

«Η κυβέρνηση απροκάλυπτα ενεργοποιεί την κρυφή της ατζέντα για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.Για νομοσχέδιο-έκτρωμα που έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.«Η ΝΔ κατέστρεψε το ΕΣΥ ως κυβέρνηση», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL