, Παρασκευή
25 Απριλίου 2025

search icon search icon

Μόνος κι έρημος: Πρόεδρος υπό αμφισβήτηση ο Ανδρουλάκης

Τα απανωτά αυτογκόλ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πυροδότησαν πάλι το κλίμα αμφισβήτησης από βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη που τον «αδειάζουν», ενώ φουντώνουν και τα σενάρια για… αποκαθήλωσή του

Στο πολιτικό καναβάτσο έχει καταφέρει να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα μετά τα φάλτσα κεντρικών επιλογών της ηγεσίας. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα που βρέθηκε στη αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της εξαέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτήν τη συγκυρία αλλά συνέβαλε καθοριστικά και στο να εκτοξευτεί δημοσκοπικά η Πλεύση Ελευθερίας. Το αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή είναι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να είναι σχεδόν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις δεύτερο.


Το βιτριολικό σχόλιο περί «ουράς της κυρίας Κωνσταντοπούλου» που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατάφερε να δηλητηριάσει πολύ γρήγορα το ΠΑΣΟΚ. Αρκετά είναι τα «πράσινα» στελέχη που αποδίδουν την άνοδο της Πλεύσης στη λανθασμένη τακτική του Ανδρουλάκη, που είχε ως συνέπεια να ενισχύσει την εικόνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως τη μόνη που μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση.

«Υπάρχει γκρίνια, ναι»


«Πέρασε η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ουρά της Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν είναι έτσι. Έπρεπε να υπάρχει συνεργασία για να γίνει πρόταση μομφής. Έτσι όπως πέρασε στον κόσμο, φαίνεται πως μας έκανε κακό, ότι είμαστε μικρό κόμμα αντίδρασης, αντισυστημικό. Υπάρχει γκρίνια, ναι», ανέφερε με ειλικρίνεια σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου.
Εκείνο όμως που προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι οι όποιες απόπειρες να μπει φρένο στη δημοσκοπική κατρακύλα πέφτουν στο κενό. Ακόμη και για τις περιφερειακές συνδιασκέψεις όπου στη Χαρ. Τρικούπη έχουν επενδύσει πολλά, έχουν αρχίσει δεύτερες σκέψεις για τη δυνατότητα διείσδυσης στις τοπικές κοινωνίες. Αλλά και οι βουλευτές αρχίζουν και δείχνουν τα δόντια τους. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ «επέστρεψαν πίσω για διορθώσεις» το σχέδιο για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Ήταν κάτι που δεν αναμενόταν καθώς έχει αρχίσει και ο σχεδιασμός σχετικής καμπάνιας.


Αίσθηση προκάλεσε και η παραίτηση από μέλος του ΠΑΣΟΚ τού πρώην γραμματέα του κόμματος και υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη. Στην ανάρτησή του εξαπολύει βολές κατά της ηγεσίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν έχει πλέον κάποιο νόημα να κάνουμε ανάνηψη σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και ένα μικρό κόμμα – μηχανισμό χωρίς σφιγμό» και προσθέτει με περισσή απαισιοδοξία: «Ως πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία δεν μπορώ να συμπορευτώ. Θα μπορούσα να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά πέρα από την πολιτική απομόνωση που νιώθω μέσα στο ίδιο μου το κόμμα, προβλέπω σύντομα κατάρρευση όλου του πολιτικού συστήματος».


Δεν περάσαν απαρατήρητες ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία τάχθηκε ξανά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Μιλώντας προχθές στο ERTnews επανέλαβε τη θέση της λέγοντας: «Ναι, θεωρώ ότι έχει έρθει πλέον η ώρα και η στιγμή και η χώρα μας να κάνει αυτό που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο αδιακρίτως, από την Κούβα μέχρι χώρες της Ασίας, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν και μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, με παράλληλη όμως στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Οι απειλές γύρισαν μπούμερανγκ στον Νίκο


Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα μοιάζει φυσιολογικό να έχει αρχίσει έστω και υποδόρια να φουντώνει πάλι ένα κλίμα αμφισβήτησης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Το βαρύ κλίμα έχει γίνει αντιληπτό και από τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας που προσπαθούν, μάταια μέχρι τώρα, να βρουν τρόπους ανάταξης. Μόνο τυχαία δεν ήταν η έκρηξη του κ. Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά της Ευαγγελία Λιακούλη που παρέπεμπε στη λαϊκή ρήση «τα λέω στη νύφη να τα ακούει η πεθερά». Είναι γνωστό άλλωστε ότι αρκετοί βουλευτές σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και επιχειρώντας να προλάβει τα χειρότερα θέλησε προφανώς να στείλει μήνυμα στους βουλευτές του χρησιμοποιώντας αυτή την οξεία ρητορική κατά της βουλευτού του.


Ωστόσο, τέτοιου είδους συμπεριφορές που υποκρύπτουν εμμέσως και απειλές οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούν. Ειδικά τώρα που η πίεση από την κυβέρνηση εντείνεται όλο και πιο πολύ, φαίνονται καθαρά οι αδυναμίες τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ενδεικτικά είναι τα «μπρος πίσω» που παρατηρήθηκαν μετά τη ρελάνς του Χρήστου Τριαντοπούλου να ζητήσει η υπόθεση του να πάει απευθείας στον φυσικό δικαστή. Μια πρόταση που είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο από τον έγκριτο νομικό και προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ Νίκο Αλιβιζάτο.
Τελικώς, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπήκε μπροστά για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν στάθηκε ικανό να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αφενός ο κ. Ανδρουλάκης βρέθηκε να δίνει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο παλαιότερων δηλώσεων του αναφορικά με την ανάγκη διερεύνησης από φυσικό δικαστή, αφετέρου στις αιτιάσεις του δεν μπόρεσε να απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα για τα κίνητρα που οδήγησε το κόμμα του σε αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας λαβές στην κυβερνητική ρητορική για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικά σόου.

Λύσεις «απεγκλωβισμού»


Ο εκνευρισμός όμως στη Χαρ. Τρικούπη είναι διάχυτος σε σημείο μάλιστα να αντιπαρατίθενται ανοιχτά και με μέσα ενημέρωσης όπως, για παράδειγμα, έκανε με τη χθεσινή ανακοίνωση που αναγκάστηκε να βγάλει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να «διορθώσει» δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ανδρουλάκης αντικατέστησε την Ευαγγελία Λιακούλη με τον Παύλο Χρηστίδη.


Η αντικατάσταση πράγματι έγινε αλλά ήταν δικαιολογημένη, καθώς η κυρία Λιακούλη είχε προγραμματισμένη κομματική εξόρμηση στη Θεσπρωτία. Μάλιστα και η ίδια είχε φροντίσει με ανάρτησή της να προαναγγείλει το γεγονός. Με μια πιο προσεκτική ερμηνεία αυτής της κίνησης θα μπορούσε να πούμε ότι μεταξύ άλλων ήθελαν στη Χαρ. Τρικούπη να υπογραμμίσουν τον «πόλεμο» που δέχεται το κόμμα από ΜΜΕ. Εξάλλου είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ βγαίνει «απέναντι» σε ΜΜΕ προκειμένου να προλάβει καταστάσεις που θα πυροδοτούσαν αρνητικές εντυπώσεις.


Δεν είναι τυχαίο που σε κάποιες συζητήσεις αρχίζουν πλέον και εξυφαίνονται σενάρια αναφορικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ έχοντας στο τιμόνι τον κ. Ανδρουλάκη αλλά και για πιθανές λύσεις «απεγκλωβισμού» από την ηγεσία του. Βέβαια, από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο αντίλογος που θέλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι πιο αποτελεσματικός όταν βρίσκεται υπό πίεση…

Από την ηλεκτρονική εφημερίδα Political

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.