19:50, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Ν. Ανδρουλάκης: Αρνείται να στήσει… αυτί στην ενημέρωση

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα χαρακώματα σε μια ιδιότυπη αντιπαράθεση. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση που παραδέχεται τους λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση και καλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για την υπόθεση αρμοδίως και από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος που ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την ΕΥΠ να προχωρήσει σε νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για όσα έγιναν. Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς ,προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «η νομιμότητα της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεν αμφισβητείται, αν και πολιτικά, όπως πολλές φορές έχουμε πει, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Θα προτρέψω τον κ.Ανδρουλάκη και όλους όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα να ανατρέξουν σε σειρά νομικών εγγράφων αλλά και στον νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, που δεν εξαιρούν κανένα πρόσωπο, κανένα υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά τον νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι. Στον νόμο 2225/1994 βρίσκονται επίσης και οι υπογραφές όλων όσοι τον εισηγήθηκαν».

Με εντελώς διαφορετική οπτική αντιμετωπίζει το θέμα το ΠΑΣΟΚ, με τον γραμματέα του κόμματος να υποστηρίζει ότι «το Σύνταγμα μιλάει ξεκάθαρα στο άρθρο 19 παρ.1 για την ιδιωτικότητα και την προστασία βουλευτών και ευρωβουλευτών ώστε να μην παρακολουθούνται οι συνομιλίες. Είναι όμως και πολιτικά απαράδεκτο και αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, των τηλεπικοινωνιών, της Δημοκρατίας, να θεωρούμε νόμιμο ότι οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ή οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

 «Δεν είμαστε καφενείο»

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές διαρροές περί προσπάθειας επικοινωνίας του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος δεν έκρυψε τη δυσφορία του: «Δεν είμαστε καφενείο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια θεσμικά». Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως φαίνεται, δεν θέλουν να «σύρονται» από τις εξελίξεις και πολύ περισσότερο, όπως λένε, δεν θέλουν να παρασυρθούν από την προσπάθεια που γίνεται για να κοπάσει ο θόρυβος και να αποτραβηχτεί η υπόθεση από την επικαιρότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούν μια στρατηγική βήμα βήμα βάζοντας στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό: «Δεν ξέρω αν o κ. πρωθυπουργός έπεισε ότι ήταν ανήξερος, πάντως απέδειξε ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση της χώρας για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των ατομικών ελευθεριών».

Παρέμβαση Σακελλαροπούλου

Σε ηχηρή παρέμβαση για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας άμεση διαλεύκανση. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας πρέπει «να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας», σημείωσε με νόημα η κυρία Σακελλαροπούλου.

Αφού επισήμανε ότι η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας, τόνισε πως «η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε με ένταση ότι «πρέπει ωστόσο να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστούν μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλουντην άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς», για να καταλήξει στο ίδιο ύφος λέγοντας με νόημα πως «ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνουν κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελούν το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL