, Σάββατο
03 Ιουνίου 2023

Ν. Ανδρουλάκης: Δώστε μου 10% να σας βρω πρωθυπουργό μαριονέτα

Τελικά, εκτός από την τερατογένεση της προοδευτικής διακυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25), υπάρχει κι άλλο, χειρότερο σενάριο, μιας κυβέρνησης-Φρανκενστάιν, το οποίο ξεδίπλωσε ο ευρωβουλευτής και μεταξύ άλλων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ.

Του Κώστα Τσιτούνα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά αποκάλυψε ευθέως το σχέδιό του όπως αυτός το οραματίζεται για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην οποία θα προτείνει ο ίδιος κάποιον εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό (μαριονέτα, δηλαδή), τον οποίο όμως θα μας τον αποκαλύψει μετά τις κάλπες! Μιλάμε για τον ορισμό της πολιτικής παρωδίας ή μήπως για σχέδιο καλά μελετημένο από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη; Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και τους δικούς του όρους/τελεσίγραφα λέγοντας ότι, για να λάβει μέρος το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας, πρέπει να πάρει διψήφιο ποσοστό, εννοώντας σύμφωνα με πληροφορίες το 10% ή το 12%. Παραπάνω δεν φαίνεται να του δίνει καμία δημοσκόπηση προσώρας. «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς βέβαια να αποκαλύψει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό! Το φυλάει για έκπληξη στον ελληνικό λαό και θα το πει μετά τις εκλογές.

Ποιον θα προτείνει;

Ωστόσο διευκρίνισε ότι θα είναι πολιτικό πρόσωπο, άρα «καίγονται» τα σενάρια για συνταγματολόγους και τραπεζίτες. Θα επιχειρήσει, λέει, τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος (Μητσοτάκης ή Τσίπρας), αλλά θα είναι «πολιτικό πρόσωπο που θα μπορεί να εκφράσει το φιλόδοξο προγραμματικό σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Με ποσοστό άνω του 10%, ο κ. Ανδρουλάκης νομίζει ότι θα ρυθμίσει ο ίδιος τη διακυβέρνηση και το μέλλον της χώρας. Ταυτοχρόνως, δήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση «ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει πρόσωπα στα υπουργεία -γιατί δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία- έτσι ώστε να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».

Παζαρεύει και κρίσιμα υπουργεία

Η κατάσταση αρχίζει, πάντως, να ξεδιαλύνει γύρω από τις προθέσεις και το περίεργο σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη. Θέλει να παζαρέψει και τα κρίσιμα υπουργεία, δηλαδή, και όχι μόνο τον πρωθυπουργό-αχυράνθρωπο που θα προτείνει.

Προφανώς το σχέδιο του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη θα χαίρει ιδιαιτέρας συμπάθειας διαφόρων κέντρων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας που επιθυμούν αδύναμες και ελεγχόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες δεν θα έχουν ιδιαίτερα περιθώρια αντιδράσεων σε εθνικά και σε οικονομικά ζητήματα.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο: Όλο αυτό το σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι απόρροια κάποιου μικρομεγαλισμού του ΠΑΣΟΚ και έχει στόχο την άσκηση πιέσεων, ώστε να προταθεί τελικά ο ίδιος για πρωθυπουργός;

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα έχει ως εξής: Αν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν (υπόθεση εργασίας), για ποιον λόγο να έχουν στα… πόδια τους τον Νίκο Ανδρουλάκη; Τι ακριβώς θα τους προσφέρει; Έχει κάποια τεχνογνωσία διακυβέρνησης; Αν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνε μαζί, η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία θα είναι ισχυρή, οπότε ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα έχει νόημα ύπαρξης σε κάποιο σχήμα… Συμπερασματικά, δηλαδή, γίνεται αντιληπτό ότι το αφήγημα του κ. Ανδρουλάκη κάπου «μπάζει» και δεν έχει στέρεες πολιτικές βάσεις ορθολογισμού. Ή λάθος το σκέφτηκε ή λάθος του το μετέφεραν κάποιοι… σύμβουλοί του. Εκτός και αν ο ίδιος δεν το κατάλαβε καλά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL