, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Ν. Ανδρουλάκης: «Έτσι θα καταπολεμήσω την ακρίβεια»

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Χαριλάου Τρικούπη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη να πυκνώνει τις προγραμματικές του παρεμβάσεις.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη οι ρεαλιστικές και πρωτίστως εφικτές λύσεις που το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα είχαν θετική ανταπόκριση από τους πολίτες.

Υπογραμμίζουν και υπενθυμίζουν τις προτάσεις για την κοινωνική κατοικία, το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και τα πλεονεκτήματα του πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Το δυσβάστακτο κόστος διαβίωσης των πολιτών που αυξάνεται δυσανάλογα τέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής εκδήλωσης το απόγευμα της Πέμπτης με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων στην αγωνία των πολιτών.

Μείωση φόρων σε τρόφιμα – καύσιμα

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε σουπερ-μάρκετ αλλά και βενζινάδικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων.

Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων αντί να συσσωρεύουν υπερκέρδη

Υποστήριξε παράλληλα την παροχή φορολογικών κινήτρων για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Ενεργειακές κοινότητες

Στην δέσμη των 9+3 προτάσεων του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, όπως ανέφερε.

Παράλληλα πρότεινε την ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

751 ο κατώτατος μισθός και νέο ΕΚΑΣ

Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων ως άμεση προτεραιότητα έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και τέλος μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης, για τις δύο κοινωνικές ομάδες.

Αρωγή στη νέα γενιά

Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και η νέα γενιά της χώρας με τον πρόεδρο του κόμματος να προτείνει:

  • Δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών ενώ θα προβλέπεται η παροχή φορολογικών κινήτρων ή κινήτρων ανακαίνισης σε ιδιώτες προκειμένου να διαθέσουν τις κλειστές κατοικίες τους στη δεξαμενή. Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και λιμνάζοντες πόρους του πρώην ΟΕΚ.
  • Πρόγραμμα κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και ως τότε ενίσχυση για το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης σε μη προνομιούχες οικογένειες. Επαναφορά της έκπτωσης  φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Πρώτη κατοικία

Τέλος, με την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων και του τραπεζικού δανεισμού ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε προτάσεις για την προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών:

  • Δίδεται δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του ακινήτου του από τον δανειολήπτη, πριν πωληθεί από τις τράπεζες στα funds και με τις ίδιες εκπτώσεις.
  • Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, και ορίζεται σταθερό και χαμηλό  επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.
  • Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα, και των εμπόρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA