22:36, Πέμπτη
18 Αυγούστου 2022

Ν. Ανδρουλάκης: Η συντηρητική παράταξη και το κουτί της Πανδώρας

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα στενά κομματικά περιθώρια και σε ένα γνώριμο «πολιτικό τερέν», εκείνο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη χθεσινή συζήτηση με ομιλητή τον πρωθυπουργό, προχώρησε σε μια παρέμβαση με προγραμματικά χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και τις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε χρέος να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε τώρα. Να υπερασπιστούμε μέσα από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να κάνουμε τους πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς απέναντι στις γεωπολιτικές, κλιματικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης επιμένοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, ειδικά για τον ελληνικό λαό: «Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα».

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατεύθυνση υιοθέτησης ισχυρών μέτρων αποτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η παράνομη και καταστροφική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον ουκρανικό λαό και ένα πολύ ακριβό μάθημα για τις ευρωπαϊκές ελίτ για το πώς οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυταρχικούς αναθεωρητές ηγέτες. Ο κατευνασμός, όπως αποδείχτηκε, δεν έφερε αποτελέσματα. Χρειάζονται ισχυρά μέτρα αποτροπής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη, που δεν θα είναι παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Για αυτό σας καλώ να πάρετε θέση. Ο ελληνικός λαός, έπειτα από 10 χρόνια συνεχών κρίσεων, έχοντας απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ του, αναγκάζεται να πληρώνει δισεκατομμύρια για να θωρακίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας με εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως ευρωπαϊκά κράτη εξοπλίζουν αυτόν που τον απειλεί. Εδώ χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε όποιον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Περιγράφοντας το συνεχές των κρίσεων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους, ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «όσο μειώνονται για εκατομμύρια Ευρωπαίους οι ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, όσο αυξάνονται όσοι νιώθουν εκτός των τειχών, τόσο θα αυξάνονται οι απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Η στασιμότητα, που επέβαλαν στο σχέδιο πολιτικής ενοποίησης οι συντηρητικές δυνάμεις, έδωσε περιθώριο στους αρνητές του ευρωπαϊκού οράματος να την εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Αυτό είναι το ντουέτο που ευθύνεται γιατί παραμένουμε ένα “αργοκίνητο καράβι”, κύριε πρωθυπουργέ. Οι μεν μιλάνε στο όνομα της Ευρώπης χωρίς να κάνουν ό,τι χρειάζεται και οι δε την πετροβολούν με μανιχαϊστικά επιχειρήματα σε κάθε ευκαιρία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL