, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ν. Ανδρουλάκης: Βάζει… «αστερίσκους αποχώρησης» από τις συνεργασίες

Αναταράξεις, σκεπτικισμό αλλά και αφορμή για αναδιάταξη πλάνων ενόψει της προεκλογικής κούρσας προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ τα όσα ακολούθησαν την αποκάλυψη της συνάντησης Τσίπρα-Παπανδρέου και το ρεπορτάζ της «Political» (18/2/23).

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν ότι η διαρροή αυτής της επίσκεψης δυο μήνες μετά (6/12/22 σε σπίτι δημοσιογράφου παρουσία πολλών ατόμων) στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Έως αυτό το σημείο συμφωνούν όλες οι πλευρές. Εκεί όμως που αρχίζουν και μπερδεύονται τα πράγματαείναι ως προς την πηγή της διαρροής προκειμένου τα συμπεράσματα να γίνουν πιο ευκρινή.

Η εύκολη προσέγγιση είναι «να έπεσε η πληροφορία στον αέρα» από κάποια κέντρα της ΝΔ, προκειμένου να καλλιεργηθούν σπέρματα καχυποψίας και εσωστρέφειας σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ώστε να διατηρηθεί το χάσμα ανάμεσά τους. Οι εκτιμήσεις γίνονται πιο σύνθετες όταν η μια πλευρά αρχίζει και κοιτά την άλλη με νόημα και δεύτερες σκέψεις.

Όλα ξεκίνησαν με την έμμεση επιβεβαίωση της συνάντησης από τον Γιώργο Παπανδρέου με μια ανακοίνωση που άφηνε τον κάθε ενδιαφερόμενο να βγάζει το δικό του συμπέρασμα: «Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν». Εκεί «είδε φως και μπήκε» και η ΝΔπου σχολίασε: «Ο κ.Παπανδρέου με την ανάρτησή του ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση “κυβέρνησης των ηττημένων”».

Δεν ξεχνούν οι πολίτες

Και συνέχισε: «Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους-ξεχνώντας τα “Πινοσέτ” και “Ολανδρέου”-ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ.Τσίπρας και ο κ.Παπανδρέου. Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της Μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι, σίγουρα, εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν».

Αυτό προκάλεσε τηνοργισμένη ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, που ξιφούλκησε κατά της Πειραιώς:«Η Νέα Δημοκρατία περιφρονεί τη μνήμη του ελληνικού λαού. Νομίζει ότι με μια ανακοίνωση μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία. Πιστεύει ότι οι πολίτες λησμονούν τις τεράστιες ευθύνες του κόμματός τους για την πτώχευση της χώρας, που φρόντισε να “ξεπλύνει” ο κ. Τσίπρας. Επιχειρεί να διαγράψει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που μόνη απέναντι σε όλους -εντός και εκτός Ελλάδας- κράτησε τον τόπο όρθιο. Πασχίζει να κρύψει τα “Ζάππεια”, τα λάβαρα του δεξιού “αντι-μνημονίου” και του λαϊκισμού. Προσπαθεί -μήνες τώρα- να εξισώσει τη δημοκρατική παράταξη με την αποτυχημένη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις αυταπάτες και τα πειράματα.

“Ξεχνούν”ότι είναι οι ίδιοι διαχρονικά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην όχθη της εξαπάτησης του λαού. Αν δεν τα θυμάται ο κ. Μητσοτάκης, ας ρωτήσει την κ. Μπακογιάννη. Είναι, πλέον, σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρόεδρός της διακατέχονται από παραταξιακά και οικογενειακά σύνδρομα με το ΠΑΣΟΚ. Τους ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα».

Επικοινωνιακή εκμετάλλευση

Αίσθηση έχει προκαλέσειη απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη συζήτηση, καθώς θεωρούν ότι η πολιτική σιωπή τούς ευνοεί.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το γεγονόςκαι βάλλουν κατά της ΝΔ,δείχνοντας στην ουσία πως ο «γαλάζιος μηχανισμός» είναι αυτός που κινεί τα νήματα των συγκεκριμένων διαρροών. «Ποιος συνέταξε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να του στείλουμε ένα λουλούδι και να τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να την εκδίδει κάθε Σάββατο, γιατί αυτή τη συσπείρωση που προκάλεσε ούτε εμείς δεν μπορούμε να την καταφέρουμε», υποστήριξε οεκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΔημήτρηςΜάντζος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Το γεγονός, πάντως, της συνάντησης των δύο πρώην πρωθυπουργών σε χαλαρό κλίμα στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης, που παραπέμπει στην αποστροφή τουλαϊκού άσματος «Ας παν στην ευχή τα παλιά», προκάλεσεδυσφορία σε κάποιους που τα έδωσαν όλα στον βωμό του «νεοπαπανδρεϊσμού», όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος με ανάρτησή του στα socialmedia έβγαλε την πικρία του: «Συγγνώμη αν γίνομαι ενοχλητικός, αλλά, πρόεδρε, μια συγγνώμη ζήτησε ο Αλέξης πριν το γεύμα; Γιατί μας αφορά όλους όσους ακόμη σκουπιζόμαστε από τα αυγά, τις ντομάτες και κυρίως τις ύβρεις».

Αντιμέτωποι με τις επιλογές της ηγεσίας

Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ έρχεται αντιμέτωπο με τις επιλογές της ηγεσίας ναπορεύεται στις ράγες ενός διμέτωπου αγώνα, προκαλώντας όπως είναι φυσικό την αντίδραση των δυο κομμάτων όπουοι συνέπειεςαρχίζουν πλέον να φαίνονται. Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως λογικό να μην ανοίγει τα χαρτιά του ο κ. Ανδρουλάκης πριν ακόμη στηθούν οι κάλπες. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει και μια εναλλακτική στρατηγική, αφού ήταν επόμενο ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα τον περίμεναν στη γωνία… και όχι ως απλοί παρατηρητές.

Από τη Κυριακή,ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης άρχισε να βάζειγια πρώτη φορά αστερίσκους στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Μιλώντας επ’ αυτού στην«Καθημερινή» είπε χαρακτηριστικά: «Μία είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης:Να έχουμε ισχυρό ποσοστό, ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία».Για να υπογραμμίσει: «Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία». Δηλαδή, σε δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα πως, αν δεν πιάσει το διψήφιο ποσοστό που έχει ως στόχο, τότε δεν θα μπει στη διαδικασία συζητήσεων για συνεργασίες.

Στο μεταξύ,το τοπίο των συνεργασιών παραμένει ομιχλώδες. Η ΝΔ έχοντας την ώθηση της κυβερνησιμότητας εμφανίζεται με αυτοπεποίθηση και «ένα βήμα πριν από την αυτοδυναμία» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑεπενδύει στην «αισιοδοξία» της νίκης μέσα από την καλλιέργεια αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ, η μόνη «επιλογή νίκης» είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.Ενδεικτικά, πάντως, του κλίματος που επικρατεί είναι τα όσα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξή του στην«Political» (18/2/23):

«Οι εκλογές που έρχονται έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα για εμάς. Πρέπει να αυξήσουμε την πολιτική μας δύναμη όσο περισσότερο γίνεται. Δεν μας αξίζει ο ρόλος του αποκόμματος. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα με όλα τα γράμματά του κεφαλαία. Αυτός ο συμβολισμός δηλώνει πολλά… Όταν διεκδίκησα την αρχηγία του κόμματος αναφερόμουν σε υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Με ένα ισχυρό ποσοστό έχεις λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν προτιμήθηκα. Τον πήχη τώρα δεν είμαι εγώ εκείνος που θα τον βάλει».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.