20:42, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Ν. Χαρδαλιάς: Η ελληνική διπλωματία κινείται με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα

Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες αξιωματικούς-σπουδαστές της 19ης εκπαιδευτικής σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου επέδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της σχολής, στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά αποφοίτησαν 276 αξιωματικοί, εκ των οποίων 128 του Στρατού Ξηράς, 48 του Πολεμικού Ναυτικού, 65 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 του Κοινού Σώματος, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος, 25 Αξιωματικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και 6 αξιωματικοί ξένων χωρών (από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Ιορδανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2) και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Στην τελετή παρέστησαν επίσης :

-Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,

-Ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Σωκράτης Δωρής ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,

-Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Μωυσίδης ως εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης,

-Ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος ως εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πρεσβευτικών και ακαδημαϊκών αρχών, αντιπροσωπείες αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο ρωσικός αναθεωρητισμός δημιουργεί αναντίρρητα έντονο προβληματισμό για τη συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα της διεθνούς έννομης τάξης στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατικών δρώντων και εισάγει νέες παραμέτρους στις διεθνείς σχέσεις.

Επίσης αμφισβητεί τα αποδεκτά όρια του διακρατικού ανταγωνισμού, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι, ότι η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη και αδιατάρακτη. Η αναζήτηση ενός νέου μοντέλου αρχιτεκτονικής ασφαλείας, χωρίς αναγνώριση τετελεσμένων δια της βίας, οφείλει να παραμείνει ο κεντρικός στόχος της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, και σε αυτό το πλαίσιο η απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της όλης προσπάθειας.

Φυσικά, οι όποιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση ούτε την αξία ούτε τη χρησιμότητά του, αφού οι όροι του συνιστούν τον αναμφίβολο εκείνο κώδικα αρχών και αξιών, που θα έπρεπε να διέπει το σύνολο των διακρατικών σχέσεων.

Εστιάζοντας στο εγγύς γεωπολιτικό μας περιβάλλον, θα διαπιστώσουμε ότι δεν μοιράζονται όλα τα κράτη την ίδια προσήλωση στη διεθνή έννομη τάξη, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειρηνική συνύπαρξη.

Απέναντι σε αυτή την προκλητικότητα, η ελληνική διπλωματία κινείται με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα, καταδεικνύοντας στο διπλωματικό πεδίο όλες τις έκνομες ενέργειες. Απαντά με νηφαλιότητα και ορθολογισμό χωρίς να παρασύρεται από την ακραία εμπρηστική ρητορική, ακολουθώντας μια συνεπή πολιτική αρχών, στη βάση πάντα της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ασκείται έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, αμυντική διπλωματία, μέσω διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, με χώρες όπως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, καθώς και με λοιπούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Εντός του πλαισίου αυτού, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους του αμυντικού σχεδιασμού μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε συντεταγμένα την αναβάθμιση των υφιστάμενων μέσων και υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα τις θωρακίζουμε με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, καθιστώντας τες ικανές να ανταποκριθούν τόσο στις προκλήσεις του σήμερα όσο και σε αυτές του μέλλοντος.

Παράλληλα, με συνέχεια και συνέπεια, ενισχύουμε ποιοτικά και ποσοτικά το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο διαχρονικά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική ισχύ τους, αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα κρίσιμο, διττό και απαιτητικό ρόλο, αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και αφετέρου να συνεισφέρουν δια του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματός τους, ως εργαλείο άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας».