23:08, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Ρουάντα

Με τον ομόλογό του της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των επαφών της Ελλάδας με κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, υπό το πρίσμα της αναβάθμισης της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να εστιαστούν στην ανάπτυξη τις διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Ρουάντα, και στις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εξελίξεων στην Υποσαχάρια Αφρική.

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνάντησης θα υπογραφούν μνημόνια κατανόησης για την πολιτιστική συνεργασία και τον αθλητισμό, όπου θα παραστεί και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ακολούθως θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η σημερινή επίσκεψη είναι ανταποδοτική προς την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρουάντα, στις 4-5 Νοεμβρίου 2021. Κατά την επίσκεψη εκείνη υπεγράφησαν δύο Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, το πρώτο για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και το δεύτερο στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Τί συζήτησαν οι δύο υπουργοί

Μνημόνια κατανόησης για την πολιτιστική συνεργασία και τον αθλητισμό, μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουάντα, υπογράφηκαν στην Αθήνα μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Βίνσεντ Μπιρούτα.

Τα μνημόνια συνεργασίας από ελληνικής πλευράς υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ από την πλευρά της Ρουάντα ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της χώρας, Βίνσεντ Μπιρούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ