fbpx

, Παρασκευή
13 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Ν. Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η μόνη οδός για επίλυση των διαφορών

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, Michael Moussa Adamo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, τόνισε, την ανάγκη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να είναι η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών και όχι η επίδειξη δύναμης.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, μπορεί τις δύο χώρες να τις χωρίζει γεωγραφική απόσταση, αλλά «τις συνδέουν πολύ στενά κοινές αξίες: προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ επεσήμανε πως και οι δύο έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS.

«Η Γκαμπόν είναι ένα παράδειγμα γιατί με την Ισημερινή Γουινέα έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα θέλαμε να εκφράζουμε την ευχή όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα, να ασπάζονται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και να μην επιδιώκουν να επιβάλουν τη βούληση τους σε άλλες χώρες με μοναδικό γνώμονα την επίδειξη δυνάμεως. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η επίδειξη δυνάμεως δεν είναι και πραγματική δύναμη», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος, εξήγησε, ότι η επίσκεψη του ομολόγου του, έρχεται λίγους μήνες μετά τη δικιά του επίσκεψη στη Λιμπρβίλ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ali Bongο και η τρίτη μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ υπογράμμισε, πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με την υπογραφή δύο Μνημονίων Κατανόησης στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου πολιτικών διαβουλεύσεων που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Επισήμανε ακόμη, πως οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας- Γκαμπόν είναι σημαντικές, πρώτον στο ναυτιλιακό τομέα.

Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον πλανήτη και την Ελλάδα την ενδιαφέρει πολύ η θαλάσσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της πειρατείας, δήλωσε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη που παρακολούθησε πριν λίγες μέρες και τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει αξιωματικούς από τη Γκαμπόν στο κέντρο εκπαίδευσης και γενικά να υπάρξει συνεργασία στα θέματα οικονομίας που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία.

«Το ενδιαφέρον σας για την εγκατάσταση γραφείου στον Πειραιά είναι κάτι το οποίο δείχνει το πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνεργασία», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον ομόλογο του , της Γκαμπόν. Ακόμη οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενά στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Η Γκαμπόν πρωτοστατεί στη διατήρηση και προστασία των τροπικών δασών και της βιοποικιλότητας και αποδίδει πρωταρχική σημασία στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, έτσι προκύπτει αβίαστα η δυνατότητα συνεργασίας με την Ελλάδα», είπε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εξέφρασε τη χαρά του θα συμμετάσχει στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (“Our Ocean”). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Η Γκαμπόν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Δένδιας και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26.

Επίσης οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει στον εποικοδομητικό και μετριοπαθή ρόλο της Γκαμπόν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Ακόμη, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην Αφρική, οι οικονομικές προοπτικές διαφόρων χωρών της Αφρικής και οι δυνατότητες που ανοίγονται και μπορούν να εκμεταλλευτούν από κοινού. Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη θα προσπαθήσει να εξατομικεύσει τομείς συγκεκριμένους που θα μπορούσε αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί.

«Η χώρα μας πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν. «Είμαστε υπέρ του σεβασμού των νομίμων συνόρων, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των ειδών διαφορών ανάμεσα στα κράτη, υπέρ της πλήρους τήρησης των συνόρων», τόνισε και προσέθεσε ότι «θέλουμε να χτίσουμε τη σχέση με την Ελλάδα προς όφελος των δύο χωρών. Θα σταθούμε δίπλα σας στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας εξέφρασε την ελπίδα τα δύο μνημόνια να είναι τα πρώτα και κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να επισκεφθεί ξανά τη χώρα. Πρότεινε δε οι δύο χώρες να υπογράψουν μια γενική συμφωνία συνεργασίας και ακόμη μια για την αποφυγή θεωρήσεων τόσο για διπλωμάτες αλλά και για την παραμονή Ελλήνων επιχειρηματιών διάρκειας 90 ημερών, έτσι ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα για συνεργασία.

Ανέφερε ακόμη, πως ο Πρόεδρος της Γκαμπόν έχει τη φιλοδοξία η χώρα να γίνει ένας πραγματικός κόμβος, ένα hub και έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα. «Έχουμε ως στόχο να μεταμορφώσουμε την οικονομίας μας. Πραγματικά θέλουμε να ξεφύγουμε από την εξάρτηση που έχουμε από το πετρέλαιο και πλέον να πάμε προς τις υπηρεσίες. Γι αυτό πιστεύω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από εσάς».

«Ξεκινάμε να βλέπουμε την περίοδο μετά το πετρέλαιο και θέλουμε να μεταλλάξουμε την οικονομία μας με έμφαση πια στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τον οικοτουρισμό. Θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί σας και να μας βοηθήσετε να το επιτύχουμε», κατέληξε ο κ. Adamo.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.