, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Ν. Ηλιόπουλος: Οι αναποφάσιστοι με την ψήφο τους θα πετύχουν την ανατροπή της εικόνας που δίνουν οι δημοσκοπήσεις

«Η δημοκρατία διέρχεται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάστασή της το 1974», δηλώνει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν ένα συλλογικό χαρακίρι του κυβερνητικού κόμματος».

Στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ.ΠΑΡΓΙΝΟ

Κρίνει δε πως «δεν μπορεί κανείς να πει πού θα σταματήσει το νήμα των αποκαλύψεων», ενώ θεωρεί βέβαιο πως «οι πολιτικές συνέπειες θα είναι βαριές για τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές», καθώς «δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι δυνάμει παρακολουθούμενα και δυνάμει εκβιαζόμενα».

Πιστεύετε ότι πετύχατε αυτό που θέλατε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε;

Ως αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιούμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που μας δίνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να θωρακιστεί η δημοκρατία, που αυτή την εποχή διέρχεται μια σκοτεινή περίοδο, ίσως την πιο σκοτεινή από την αποκατάστασή της το 1974. Πλέον ξέρουμε όλοι, με τη βούλα της ΑΔΑΕ, ότι δημόσια πρόσωπα, όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, είχαν επιμολυνθεί από ένα κέντρο που διοικούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κατά τη συζήτηση στην πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί. Όλοι μας είδαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε να προσφέρει καμία απάντηση, γιατί -απλά- είναι ένοχος. Αυτό που φαίνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην πραγματικότητα ήταν ένα συλλογικό χαρακίρι του κυβερνητικού κόμματος.

Κρίνετε πως θα ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο και θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των επισυνδέσεων;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη και έχει αρχίσει ήδη να ξεσκεπάζεται. Από τις 28 Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχος από την ΑΔΑΕ. Μέχρι τότε είχαμε ευρήματα επισυνδέσεων και δημοσιεύματα ότι παρακολουθούνταν όχι μόνο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και οι δημοσιογράφοι Κουκάκης και Μαλιχούδης, αλλά και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Δεν ήταν μόνο αυτοί όμως. Υπήρχαν ευρήματα παρακολουθήσεων και για τον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κ. Φλώρο, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Λαλούση, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας κ. Λιακόπουλο, τον πρώην και τον νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιο και κ. Αλεξόπουλο. Η απάντηση που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «έξι στα έξι». Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.

Αναμένετε και άλλες αποκαλύψεις και ποιες πολιτικές συνέπειες μπορεί να έχει μια πλήρης διαλεύκανση της πολύκροτης αυτής ιστορίας;

Εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορεί κανείς να πει πού θα σταματήσει το νήμα των αποκαλύψεων που έχει ξεκινήσει αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι βαριές για τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές που έρχονται. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν τη δημοκρατική του ευαισθησία. Δεν πρόκειται να επιτρέψει σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο να συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο, όπως είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όταν επί μήνες οι Έλληνες πολίτες έβλεπαν τον σημερινό πρωθυπουργό να υποδύεται τον ανήξερο και να διαβεβαιώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα, τελικά όχι μόνο ήξερε αλλά συντόνιζε κιόλας όλη αυτή την ιστορία. Οι πολιτικές συνέπειες θα αντλούνται από την προστασία της συνταγματικής τάξης, του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Όπως έχουμε ξαναπεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι δυνάμει παρακολουθούμενα και δυνάμει εκβιαζόμενα. Και επαναλαμβάνω: η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας.

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια επιδοματική πολιτική με τα διάφορα fuel και market pass, υποσχόμενη και άλλα ενόψει εκλογών. Κατά πόσον κρίνετε πως μπορούν όλα τούτα να επηρεάσουν τη λαϊκή ετυμηγορία;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει μόνιμες παροχές και από τα δέκα που κλέβει επιστρέφει το ένα. Σας θυμίζω τη 13η σύνταξη που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ετήσια δαπάνη 850 εκατ., την ψήφισε ως αντιπολίτευση και την κατάργησε ως κυβέρνηση. Μιλάμε δηλαδή μετά την ψήφιση τεσσάρων προϋπολογισμών για περικοπές 3,4 δισ. στους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη. Τα μέτρα που χρειάζονται είναι η δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και η διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής, το σταμάτημα της αδικίας με την αισχροκέρδεια με μέτρα όπως το πλαφόν στο ρεύμα και η μείωση ΦΠΑ – ΕΦΚ, καθώς και η δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Παρά τις υποκλοπές, τις ανατιμήσεις στην αγορά, τα ράντζα στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις φαρμάκων, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις. Πώς ερμηνεύετε αυτή την πολιτική αντίφαση;

Στις δημοσκοπήσεις αυτό που καταγράφεται πρωτίστως είναι η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας του κ. Μητσοτάκη. Στα ποιοτικά δε αποτελέσματα είναι ξεκάθαρη η διαχειριστική αποτυχία από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου της πανδημίας και της ακρίβειας. Το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» κρίνεται ως εντελώς ανεπαρκές για τα λαϊκά νοικοκυριά κατά συντριπτική πλειοψηφία. Ακόμη, στο ζήτημα των παρακολουθήσεων η πλειονότητα των πολιτών βλέπει να υπάρχει ένα κέντρο στο Μέγαρο Μαξίμου που διεύθυνε αυτό τον τεράστιο μηχανισμό των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ζητήσει εκλογές, καθώς πιστεύουμε πως οι πολίτες που δηλώνουν αναποφάσιστοι είναι εκείνοι που θα πετύχουν την ανατροπή της εικόνας που δίνουν οι δημοσκοπήσεις με την ψήφο τους στις κάλπες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL