, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

«Ναι μεν, αλλά…» για Κασιδιάρη

Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι και η μοναδική στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος μετά την κήρυξη του… ανένδοτου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αποσύρει τους βουλευτές του από τις ψηφοφορίες της Βουλής.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν καλύπτεται από την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση και ότι θα καταθέσει τη δική της πρόταση. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα χαρακτήριζαν αντισυνταγματική την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «αφήνει τα περιθώρια διευρυμένων ερμηνειών για μελλοντικό αποκλεισμό και κομμάτων της Αριστεράς».

Σημείωναν ακόμα πως η τροπολογία μοιάζει να έχει στόχους αλλότριους από το μπλόκο Κασιδιάρη, αλλιώς «θα αναφερόταν καθαρά στον νεοναζιστικό χαρακτήρα» των κομμάτων που υποτίθεται πως βάζει στο στόχαστρο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως, αν η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτική σχετικά με τη συνταγματικότητά της, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που προσπαθεί να λύσει. Αν, δηλαδή, η νομοθετική ρύθμιση είναι πρόχειρη απλώς για να αποτρέψει την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Κασιδιάρη που μοιάζει να έχει αναπτύξει δημοσκοπική δυναμική, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ρεύματος υπέρ του προφυλακισμένου Χρυσαυγίτη.

Τα βασικά προβλήματα που εντοπίζει η Κουμουνδούρου στη νομοθετική ρύθμιση είναι ότι παραδίδει μια «ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία» στον Άρειο Πάγο και η ασάφειά της. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στη θεωρία των δύο άκρων. Ότι, δηλαδή, ο Άρειος Πάγος θα μπορεί, εκτός από νεοναζιστικά κόμματα με καταδικασμένους ηγέτες, να αποκλείσει και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής -αυτοπροσδιοριζόμενης ως επαναστατικής- Αριστεράςπου δεν «ορκίζεται» στη Δημοκρατία, αλλά μιλά στο καταστατικό της για «ανατροπή» της.

Αυτός είναι και ο λόγος που η δική του πρόταση θα προσδιορίζει ρητά την ιδεολογία των κομμάτων στα οποία θα μπαίνει «μπλόκο». Θα αναφέρεται, δηλαδή, σε νεοναζιστικές και ρατσιστικές ομάδες χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Στην Κουμουνδούρου μάλιστα άφηναν υπονοούμενα για συγκεκριμένους βουλευτές -τη συνιστώσα του ΛΑΟΣ, όπως χαρακτηριστικά την έλεγαν- που εμποδίζουν την κυβέρνηση να μιλήσει πιο συγκεκριμένα στη νομοθετική ρύθμιση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL