fbpx

, Τρίτη
16 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Ναι» στα αιτήματα των αγροτών από Τσίπρα

tsipras96072--4-thumb-largeΥπέρ των αιτημάτων των αγροτών για μείωση του ενεργειακού κόστους και ελάφρυνση της φορολογίας τάχθηκε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, σε βασικά σημεία του αγροτικού προγράμματος του κόμματός του, όπως η προώθηση στοχευμένης παραγωγής, η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για προώθηση αγροτικών προϊόντων και η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για την εξασφάλιση ρευστότητας προς τους αγρότες.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι μία μόνο από τις δύσκολες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, κυρίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας.
Τη δέσμη δύσκολων μέτρων, που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δρομολογήσει η κυβέρνηση, συνθέτουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που συνδέονται με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο νέος κύκλος απολύσεων και διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Στις εκκρεμότητες που θα πρέπει να καλυφθούν η Κουμουνδούρου προσθέτει την κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου και την ολοκλήρωση των stress tests. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι όσο κι αν από κυβερνητικής πλευράς επιχειρηθεί να καθυστερήσουν ή να μετατεθούν για μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές οι πιο δύσκολες αποφάσεις, η πίεση που ασκείται για τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί θα επιβάλει την υλοποίηση αρκετών από τα ανωτέρω.
Κριτική για πλεόνασμα
Το επόμενο διάστημα, καθώς βαδίζουμε προς την καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με άξονα την προσπάθεια αποδόμησης του success story, με επίκληση των στοιχείων για την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτική είναι η κριτική που ασκούν στην Κουμουνδούρου ως προς την επίτευξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, για το οποίο επισημαίνουν ότι προήλθε όχι από αύξηση των εξαγωγών, αλλά από τη ραγδαία πτώση των εισαγωγών και την άνοδο του τουρισμού.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επανέλαβε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «δεν θα δεχθούμε εκβιασμό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν θεωρεί ότι στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης θα τεθούν διλημματικές καταστάσεις, καθώς, όπως είπε, σε αυτή την περίπτωση θα αφορούν και το μέλλον του ίδιου του ευρώ και της Ευρώπης. Αναφερόμενος στις δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο κατοχικό δάνειο.
Έντυπη

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.