Ναι στις απευθείας αναθέσεις αλλά… με προϋποθέσεις

kede
Της Χρύσας Κυριακού
Ναι στις απευθείας αναθέσεις αλλά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου. Ο Γιώργος Πατούλης μιλά στην «Κ» για τους λόγους που ένας δήμαρχος καταφεύγει στη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η εκάστοτε δημοτική αρχή αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή την νόμιμη μέθοδο, για να υλοποιήσει μια δράση ή ένα έργο που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να αναλαμβάνει δράσεις και υποχρεώσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών ή τη διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης, π.χ. τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής. Αυτές οι υποχρεώσεις δεν μπορούν πολλές φορές να ενταχθούν στα γραφειοκρατικά γρανάζια, τα χρονοδιαγράμματα και το χρονοβόρο πλαίσιο που προβλέπεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις λείπει κι από τις υπηρεσίες των δήμων η απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να προσαρμόσει τις ανάγκες των πόλεων και των πολιτών για έργα και παρεμβάσεις, με τις προβλέψεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των δήμων» λέει ο κ. Πατούλης και συμπληρώνει: «Γι αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει τις απευθείας αναθέσεις, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπάρχουν πολλά κενά. Για το λόγο αυτό η εκάστοτε δημοτική αρχή αναγκάζεται για να επισπεύσει τα χρονικά διαστήματα των διαδικασιών να κάνει απευθείας αναθέσεις».
«Να ελέγχεται και το τελευταίο ευρώ»
Κατά το παρελθόν υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα με τίτλο: «Πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις στους δήμους», θέμα το οποίο σχολιάζει ο κ. Πατούλης λέγοντας ότι καλό θα ήταν για αυτά τα πάρτι να υπάρχει ονοματεπώνυμο και  όχι γενικολογίες. «Τα τελευταία χρόνια κάθε δαπάνη και δράση της αυτοδιοίκησης ελέγχεται από 11 ανεξάρτητες αρχές. Αυτός ο διαρκής έλεγχος αποτελούσε πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, γι αυτό και δεν μας ενοχλεί. Το ερώτημα είναι αν ελέγχεται άλλος τομέας του κράτους σε τόσο βάθος, όσο η αυτοδιοίκηση. Η άποψη μας είναι ότι δεν ελέγχεται, γι αυτό κατά καιρούς ακούμε για διάφορα σκάνδαλα, που δεν αφορούν τους δήμους αλλά άλλους τομείς της λειτουργίας του κράτους. Όσον αφορά τα του οίκου μας, καλό θα ήταν κάθε καταγγελία να έχει ονοματεπώνυμο, για να μη θίγει τους πάντες ανεξαιρέτως που υπηρετούν από θέση ευθύνης το θεσμό μας. Κι ας δούμε και μια ακόμη διάσταση, κάθε αόριστη καταγγελία σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης, ουσιαστικά θίγει και τους πολίτες, καθώς οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια αποτελούν την έκφραση της βούλησης των πολιτών», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Όμως οφείλω να πω ότι, ως διά μαγείας, για το πάρτι της κεντρικής εξουσίας δεν αναφέρει κανείς τίποτα, λες και δεν υπάρχει. Άρα οι ίδιοι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τις διάφορες υποχρεώσεις στην κρατική μηχανή και τη διαχείρισή τους, είναι οι ίδιοι άνθρωποι της κοινωνίας μας και παντού θα πρέπει να νομοθετούνται ανεξάρτητες αρχές ώστε όχι μόνο να υπάρχει η αστυνόμευση της συνείδησης, αλλά να υπάρχει και ουσιαστικός έλεγχος στον οποίο όλοι οι δήμαρχοι είμαστε αποδεκτοί».
«Θέλουμε η δαπάνη και για το τελευταίο ευρώ να ελέγχεται με τη διαφορά να ελέγχεται γρήγορα από τις ανεξάρτητες αρχές, ώστε να μην έχει η καθυστέρηση επίπτωση στον πολίτη και την καθημερινότητά του», λέει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «όταν οι απευθείας αναθέσεις γίνονται κάτω από τις προϋποθέσεις που υπαγορεύει ο νόμος και εγώ βάζω και την παράμετρο των επειγόντων ή γίνονται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να κατηγορείται». «Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι εξίσου κακό είναι να μη καλύπτονται γρήγορα και αποτελεσματικά οι ανάγκες των πολιτών», καταλήγει.