, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Ναι στον διάλογο όχι στις προκλήσεις

Η Πράγα και εν προκειμένω η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας μεθαύριο Πέμπτη δεν αποκλείεται να αποτελέσει το φόντο για το επόμενο επεισόδιο στο μέτωπο των τεταμένων λόγω της άνευ προηγουμένου εμπρηστικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Η συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάθροιση των 44 ηγετών, με κεντρικό θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της για την ευρωπαϊκή ήπειρο, την Ένωση και τις χώρες στην εξωτερική της περίμετρο, προσφέρει -θεωρητικά πάντα- τις συνθήκες για να λάβει χώρα η 5η συνάντηση των δύο ηγετών από τον Σεπτέμβριο του 2019 και εντεύθεν.

Η… μπάλα στο γήπεδο της Άγκυρας

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, κατά πληροφορίες, πως η Αθήνα δεν είναι η επισπεύδουσα πλευρά για μια νέα συνάντηση κορυφής. Διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου, ωστόσο η πρωτοφανής εδώ και πολλές δεκαετίες υιοθέτηση της πλέον ακραίας εκδοχής του τουρκικού αναθεωρητισμού ως επίσημης πολιτικής της κυβέρνησης στην Άγκυρα αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για έναν ειλικρινή, πόσω μάλλον εποικοδομητικό διάλογο.

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά»,ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σε σχετική ερώτηση. Ούτως ή άλλως, η Αθήνα με την εν γένει στάση τηςαλλά και ενόψει της άτυπης Συνόδου της ΕΕ στην Πράγα θέλει να υπογραμμίσει ενώπιον εταίρων και συμμάχων την αντίθεση ανάμεσα στο περιβόητο πλέον «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν και τη σταθερή επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για σχέσεις καλής γειτονίας επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σε πρώτο πλάνο οι προκλήσεις

Καίτοι η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι τρόπον τινά αφιερωμένη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, να θέσει επί τάπητος την ακραία μορφή -εξωφρενική τη χαρακτήρισε χθες στο briefing των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου- της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Στην Αθήνα αξιολογούν καταρχήν θετικά την παρουσία Ερντογάν στην Πράγα, καθώς τονίζουν πως εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ακυρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η αναθεωρητική ατζέντα που προβάλλει έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τα ίδια πρόσωπα ωστόσο επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα στηλιτεύσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του τις ωμές απειλές κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας με αιχμή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τις ολοένα και συχνότερες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα πολυπληθή ελληνικά νησιά για να επιχειρηματολογήσει ότι η τουρκική προκλητικότητα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μάλιστα σε μια εποχή που είναι «ανοιχτή» η πληγή του Ουκρανικού.

Μάλιστα, η επιζήμια διεθνώς στάση της Άγκυρας αποτυπώνεται και στην απροθυμία της προσώρας -είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Συμμαχίας- να επικυρώσει τη συνθήκη προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς έτσι διασπά το ευρωατλαντικό μέτωπο κατά του Πούτιν.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στη γραμμή της άκρως προκλητικής συμπεριφοράς εντάσσεται και η νέα «μανούβρα» της Άγκυρας μέσω της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης για την εκμετάλλευση από την Άγκυρα των ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της λιβυκής ΑΟΖ. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος ότι «δεν θα επιτραπούν η παραβίαση της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο και η πυροδότηση ακόμη μιας εστίας έντασης στη Μεσόγειο».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί με τρόπο επίσημο, ωστόσο διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», γνωστοποιώντας ότι ξεκινά νέος γύρος ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL