, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Νέα Αριστερά: Κ. Μητσοτάκης και Ράμα τροφοδοτούν την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

«Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Αλβανίας Έντι Ράμα τροφοδοτούν την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Όπως αναφέρει, “αυτό που τους ενώνει είναι η προσπάθεια συσπείρωσης του ακροατηρίου τους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν μπροστά τους”. “Έτσι καταφεύγουν σε εθνικιστικές κορώνες και στην μικροπολιτική εκμετάλλευση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα”, προσθέτει.

“Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα φυσικά και αυτονόητα έχει κάθε δικαίωμα να επισκεφτεί τη χώρα μας και να μιλήσει σε μετανάστες και μετανάστριες από την Αλβανία. Δεν έχει όμως δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας και να πυροδοτεί έτσι την ένταση μεταξύ των δύο χωρών”, τονίζει η Νέα Αριστερά και συνεχίζει:

«Όμως και ο κύριος Μητσοτάκης έχει σοβαρές ευθύνες. Η απόφασή του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον κύριο Μπελέρη, έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για την παρακρατική του δράση, δίνει έδαφος σε εθνικιστικές αντιδράσεις στην άλλη πλευρά. Η Νέα Δημοκρατία για μια ακόμα φορά επενδύει στην πατριδοκαπηλία και στην εκμετάλλευση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς λόγους. Το έκανε την εποχή που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών και το κάνει και τώρα».

“Ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Ράμα υπονομεύουν το μέλλον των διακρατικών σχέσεων και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Ο εθνολαϊκισμός είναι επικίνδυνος ιδίως σε μια συγκυρία γεωπολιτικής ρευστότητας και ανόδου της άκρας Δεξιάς. Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Το μόνο μέλλον είναι αυτό της σταθερότητας και της συνεργασίας”, καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.