, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Νέα Δημοκρατία: Ενότητα και αστάθμητοι παράγοντες

Ηχηρά μηνύματα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πυκνή πολιτική συγκυρία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό επέλεξε να εκπέμψει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την προχθεσινή τοποθέτησή του στα αποκαλυπτήρια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς».

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο κ. Σαμαράς δεν… μασάει τα λόγια του και εκφράζει τις απόψεις του χωρίς περιστροφές και τάσεις εξιδανίκευσης. Στις αιτιάσεις εξάλλου αναλυτών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι ο κ. Σαμαράς συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στη σφυρηλάτηση της ενότητας της παράταξης τόσο σε επίπεδο συμβολισμών όσο και σε επίπεδο ουσίας σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία, στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές του 2023.

Ούτως ή άλλως, πάγιες απόψεις του πρώην πρωθυπουργού σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, αλλά και προσεγγίσεις του για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν συνόλω, οι οποίες αναδίδουν άρωμα ευρωσκεπτικισμού, εκτιμάται πως ενισχύουν την αναγκαία σε κάθε περίπτωση πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος, καθώς διατηρούν εντός των τειχών δυνάμεις που σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα να αναζητούσαν πολιτική στέγη σε σχηματισμούς εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αντιμετώπισαν με δυσανεξία ούτε και τις αιχμές του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς αυτό που τονίζεται από στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι τα ζητούμενα που έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός είναι ταυτόσημα με αυτά που προτάσσει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι κίνδυνοι ενόψει εκλογών και οι… απέναντι

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν επί τάπητος όλα τα πολιτικά και μη… δεδομένα γύρω από τις πιθανές ημερομηνίες των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς και τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί είτε να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών είτε να επιδράσουν σε συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας ζωής.

Μία από τις κύριες ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το διάστημα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στο φόντο της άνευ προηγουμένου τουρκικής επιθετικότητας. Τη συγκεκριμένη ανησυχία εξέφρασε ούτως ή άλλως σε δηλώσεις της και η μπαρουτοκαπνισμένη βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που τόνισε πως απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται μια άφρων ηγεσία στη γείτονα, όπως δείχνει πως είναι εσχάτως το καθεστώς Ερντογάν, να αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί το ολιγοήμερο πολιτικό κενό που θα δημιουργήσει η απλή αναλογική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL