, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Νέα πρόταση για το Σκοπιανό εκ μέρους του Μ. Νίμιτς

nimits
Νέα πρόταση για το Σκοπιανό ετοιμάζεται να καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, υπαινίχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής.
«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχα ήδη την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσω σύντομα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για τα δύο μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, που είναι το Κυπριακό βεβαίως αλλά υπάρχει και η πρωτοβουλία Νίμιτς σε σχέση με το όνομα. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς, σταθερές, καθαρές και ο Γενικός Γραμματέας αυτό το εκτιμά ιδιαιτέρως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Να σημειωθεί ότι προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, αλλά και να μεταβεί στα Σκόπια, μετά τις εκλογές, προκειμένου να θέσει μία νέα πρόταση.
Όσα χρόνια διαρκεί η εκκρεμότητα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας όταν οι διαπραγματεύσεις «βαλτώνουν» ο κ. Νίμιτς επικαλείται τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα ή και τη FYROM για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει πρόοδος.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στη Νέα Υόρκη και είπε πως «για δύο-δυόμιση ώρες, επανεξετάσαμε τις θέσεις και των δύο πλευρών. Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τα πάντα και με ειλικρίνεια. Επανεξετάσαμε κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Και οι δύο πλευρές προσέφεραν τις απόψεις τους επ’ αυτών, συζητήσαμε για το πώς θα πάει μπροστά η διαδικασία. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι συνομιλίες αυτές»..
Και στη συνέχεια, για άλλη μια φορά, ανακοίνωσε ότι «πρότεινα να πάω εγώ στην περιοχή μετά το Μάιο, αναγνωρίζοντας ότι επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά είχαμε μια ζωηρή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές».
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η Σύνοδος Κορυφής  Ευρωπαϊκής Ένωσης –Αφρικής είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη συνολικά, να αναδείξει την πολιτική της στην Αφρική, ως μία μεγάλη προτεραιότητα. Γιατί η Αφρική είναι αναπτυξιακά η ήπειρος του μέλλοντος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες, μία χώρα φιλική. Άρα έχουμε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες».
«Ο στόχος των διμερών επαφών που κάνω, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με πάρα πολλές χώρες στο επίπεδο του προέδρου τους, του πρωθυπουργού τους ή του υπουργού Εξωτερικών είναι μία ευκαιρία για εμάς, να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική παρουσία, τις ελληνικές εξαγωγές, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα που έχω είναι πάρα πολύ θετικά», επισήμανε.