09:08, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Νέες δηλώσεις Βαρουφάκη για το "σχέδιο Β"

ΒΟΥΛΗ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο.ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)Με νέες δηλώσεις του στο CNN, ο τέως υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη, κάνει λόγο για «σχέδιο Β» το οποίο είχε καταρτίσει η ομάδα του υπουργείου οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, «ο οποίος έδωσε εντολή» να συσταθεί το εν λόγω εναλλακτικό πλάνο ακόμη και πριν αναλάβει επίσημα ο κύριος Βαρουφάκης την θέση του υπουργού Οικονομικών:
«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε ένα σχέδιο Β. Είχαμε σχέδιο Β. Αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, ο οποίος μας έδωσε εντολή να το συντάξουμε, ακόμη και πριν έρθουμε στο Υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Φυσικά αντιλαμβάνεστε – συνέχισε ο τέως υπουργός Οικονομικών – ότι αυτά τα σχέδια, τα σχέδια Β είναι πάντα εξ΄ορισμού ατελή» αφού, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πρέπει να παραμένουν γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων καθώς οποιαδήποτε διαρροή τους καταλήγει να αποτελεί «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
«Το πρόβλημα ήταν ότι όταν οι τράπεζές μας έκλεισαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο Β», αποκάλυψε ο τέως υπουργός και επεξήγησε:
«Για να μην γίνει κάποιο λάθος, αυτό δεν ήταν ένα σχέδιο για να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ήταν ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη.»
Περαιτέρω αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις σχολιάζοντας ότι: «αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι για ακόμη μια φορά συνέχιση της πολιτικής υποκρισίας και μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον» και εκτίμησε πως «είναι πολύ λογικό μεγάλο μέρος των συντρόφων [του] στο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν γιατί δεν εκλέγησαν προκειμένου να ασκήσουν αυτή την πολιτική που καλούνται να ασκήσουν».
Ο κύριος Βαρουφάκης διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν αποπέμφθηκε αλλά παραιτήθηκε, επειδή η κυβέρνηση «θα έκανε το αντίθετο από αυτό για το οποίο είχαμε εκλεγεί».
«Έγιναν λάθη φυσικά και εγώ είμαι υπεύθυνος για πολλά από αυτά, κατά τη διάρκεια των πεντάμηνων πολύ έντονων διαπραγματεύσεων, αλλά από την άλλη είχαμε μια τρόικα δανειστών η οποία δεν ήθελε ένα λογικό έντιμο και κοινού συμφέροντος συμβιβασμό», υπογράμμισε ο τέως υπουργός Οικονομικών.
Ο κύριος Βαρουφάκης παρέπεμψε για το ως άνω επιχείρημα «(σ)τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία τον Ιανουάριο». «Ενδιαφέρονταν περισσότερο να ταπεινώσουν αυτή την κυβέρνηση», τόνισε αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους.  «Ο Τσίπρας ήταν αντιμέτωπος με ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί.», κατέληξε.
skai.gr