, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα με τη μελέτη Λύτρα

Το β’ μέρος της μελέτης Λύτρα προσέφερε «χρυσή ευκαιρία» στον ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίσει την αντιπολιτευτική κριτική του στην Υγεία από τη μόνιμη και αδιέξοδη μετωπική με την κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών.

Η μελέτη κάνει λόγο για άνοδο της θνησιμότητας των ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κατά 21% για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 σε σχέση με τη μελέτη του πρώτου διαστήματος, δηλαδή από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Μάιο του 2021, όταν τα στοιχεία είχαν δείξει θνησιμότητα 72,7%.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για πρωτοφανή αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης, που κάνει το άσπρο μαύρο και δεν απαντά στα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της έρευνας: «Δεν προχώρησαν ούτε σε μία μόνιμη πρόσληψη μέσα στην πανδημία. Έβγαλαν τους υγειονομικούς από το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα βασικά και μετά μιλούν για έργο. Να πάνε να μιλήσουν για έργο στους συγγενείς των ασθενών που πέθαναν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πει πως δεν ήξερε. Σήμερα ο κ. Πλεύρης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι μόνο ο Λύτρας. Και ο Καπραβέλος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η μελέτη είναι αληθινή. Τους βαραίνει ένα έγκλημα. Θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία. Η ΝΔ είναι συνένοχη στο έγκλημα».

Τσίπρας: «Θα ζητήσει έστω και μία συγγνώμη ο πρωθυπουργός;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social, ερωτά αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει έστω και μία συγγνώμη.

«Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ έλεγαν και “φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν”, προκαλούσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μία συγγνώμη; Όχι από εμάς, αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομοίως και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι η μελέτη Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η τραγωδία των 33.000 νεκρών της πανδημίας είναι ευθύνη Μητσοτάκη που άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ: «Η κυβέρνηση άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακάουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL