, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Νέο υπουργείο για την οικογένεια και το Δημογραφικό!

Η ίδρυση νέου, ξεχωριστού υπουργείου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο υπουργείο, που έχει προαναγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη ως προτεραιότητα για την επομένη των εκλογών, μπήκε στο τραπέζι η από κοινού χάραξη εθνικής στρατηγικής για την οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας. Τα μέλη της συνομοσπονδίας παρέδωσαν τις προτάσεις τους στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στην έναρξη της συνάντησης ανέφερε: «Έχουμε ενσωματώσει αρκετές από τις προτάσεις σας ήδη στο σκεπτικό μας για την επόμενη μέρα, όπως φυσικά και για τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει. Μερικές φορές τα ξεχνάει ο κόσμος και καλό είναι να το θυμίζουμε, ότι και οι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα ήταν μια δική μας πολιτική πρωτοβουλία, όπως και η συνολική πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας. Αλλά προφανώς η πολυτεκνία είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία απαιτεί να σκεφτούμε λίγο “έξω από το κουτί”. Εμείς θα εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά που θα μας καταθέσετε. Νομίζω ότι έχουμε μια πειστικότητα όταν συνομιλούμε. Ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να σας πούμε πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη, αλλά καταφέρνουμε και βρίσκουμε πάντα κοινούς τόπους και νομίζω ότι και την επόμενη τετραετία, με το καλό, μπορούμε να κάνουμε καλά πράγματα».

Eιδικό τιμολόγιο

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τα μέλη της ΑΣΠΕ και για τη δημιουργία νέου ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τις πολύτεκνες οικογένειες, η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Πολιτείας στην απόφαση 430/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ απομένει η υλοποίησή της από την επόμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα, τρίτη κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τη Νέα Δημοκρατία ο εκπρόσωπος Τύπου Άκης Σκέρτσος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος και από την πλευρά της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας ο πρόεδρος Βασίλης Θεοτοκάτος, οι αντιπρόεδροι Θωμάς Γιαννιώτης και Δημήτρης Σταμούλης, η γενική γραμματέας Δήμητρα-Ινές Αγγελή, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής Κωνσταντίνος Σολδάτος και Ιωάννα Φωτοπούλου, ο διευθυντής Χαράλαμπος Παύλος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου κοινωνικής διοίκησης Γαβριήλ Αμίτσης.

Focus στην Υγεία

Στα πεδία της Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής ήταν εστιασμένη η χθεσινή μέρα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πριν αναχωρήσει σήμερα για την 48ωρη περιοδεία του σε Βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, Πέλλα και Κιλκίς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας». Αφορμή για την επίσκεψη του προέδρου της «γαλάζιας» παράταξης ήταν η ενημέρωσή του για το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ».

Ο «Άγιος Σάββας» είναι το πρώτο νοσοκομείο που έχει ξεκινήσει την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών στο σπίτι, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Σε πρώτη φάση, καθώς το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά, δέκα ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον χώρο διαμονής τους, ενώ μέχρι τον επόμενο μήνα ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει ανέβει στους 80. Στόχος είναι η αποφόρτιση των δομών σε ένα επίπεδο της τάξης του 30%.

Οι θεραπείες έχουν ξεκινήσει από ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενώ σύντομα οι θεραπείες θα επεκταθούν σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Συνομιλώντας με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με γιατρούς και νοσηλευτές του προγράμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινάει με υψηλές προσδοκίες.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύ σπουδαία δουλειά που κάνετε. Ένα κορυφαίο δημόσιο νοσοκομείο ταγμένο στη μάχη της αντιμετώπισης των ογκολογικών περιστατικών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το πρόγραμμα “ΟΙΚΟΘΕΝ” ξεκινάει με πολύ σημαντικές και υψηλές προσδοκίες. Με απλά λόγια, να το εξηγήσουμε, η δυνατότητα παροχής φροντίδας, νοσοκομειακής φροντίδας, στο σπίτι. Αντί να έρχεται ο ασθενής στο νοσοκομείο, πηγαίνουν ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι για να χορηγήσουν μια αντικαρκινική θεραπεία. Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να εξυπηρετεί 80 περιστατικά ημερησίως. Είναι ακόμα μια σημαντική τομή, η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η οποία μας δείχνει τον δρόμο για τη δημόσια υγεία του μέλλοντος την οποία και θέλουμε. Ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες δυσκολίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απόλυτη δέσμευσή μου το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες», τόνισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Θέλω όμως με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στον “Άγιο Σάββα” να καταδείξω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, λειτουργεί. Πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παροχή περίθαλψης που κάποιος μπορεί να έχει εδώ, στον Άγιο Σάββα, δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει σε τίποτα από μεγάλα αντικαρκινικά κέντρα του εξωτερικού και ακριβώς αυτοί οι φάροι αριστείας μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι για εμάς ο πιλότος έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε αντίστοιχη ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλο το ΕΣΥ, ανεξαρτήτως το πού θα βρίσκεται κάποιος ασθενής».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.