, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Νεοδημοκράτες: Το πιο «ισχυρό» όπλο της προεκλογικής μάχης

Να επιδεικνύουν σεμνότητα, σοβαρότητα και μετριοπάθεια στις επαφές τους με τους πολίτες ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τους υπουργούς και τους βουλευτές του. Ακόμα και αν αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της προβολής του πλούσιου και σημαντικού κυβερνητικού έργου, διότι ο κόσμος φοβάται και ανησυχεί για τον δύσκολο χειμώνα και έχει ανάγκη τους βουλευτές δίπλα του. Αυτά είπε σε ελεύθερη απόδοση ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την ευκαιρία των 48ων «γενεθλίων» της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τις προκλήσεις των επόμενων μηνών και τον βαθμό δυσκολίας που συνεπάγεται η διαχείρισή τους σε μια εκλογική χρονιά. Έχει επίσης εικόνα -και από τις δημοσκοπήσεις και από όσα του μεταφέρονται- ότι η πλειονότητα των πολιτών κατανοεί ότι και η χώρα μας διαβιοί σε συνθήκες πολέμου και ότι τα πολυεπίπεδα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη είναι ξενόφερτα και όχι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών ή παραλείψεων. Αντιθέτως, πιστώνει στην κυβέρνηση ότι είναι η μόνη στην ΕΕ που έχει δώσει τόσα πολλά από τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Γεγονός που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ασκεί κοινωνική πολιτική στην πιο δύσκολη μεταπολιτική συγκυρία, χωρίς να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους ή να υπονομεύει την προοπτική της χώρας και των επόμενων γενεών για προεκλογικούς σκοπούς, όπως πολλάκις συνέβη στο παρελθόν από αντίπαλα στρατόπεδα.

Η άλλη όψη της πραγματικότητας, όμως, όπως επισήμανε και ο ίδιος προς τους «γαλάζιους» βουλευτές, είναι ότι η λαίλαπα της ακρίβειας χτυπάει λυσσωδώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όσο γενναία και αν είναι η κρατική στήριξη, τουλάχιστον για την ενεργειακή ακρίβεια, δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αναταράξεων που προκαλεί.

Αυτό που δεν είπε, αλλά εξυπακούεται, είναι ότι στην άλλη όχθη της πραγματικότητας έχει και σκοτεινά λαγούμια και μαύρες τρύπες, στις οποίες παραμονεύουν ο λαϊκισμός και τα άκρα για να ψαρέψουν, όπως πάντα συμβαίνει σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, στα θολά νερά της κοινωνικής απόγνωσης.

Για αυτό ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τους βουλευτές του να είναι δίπλα στους πολίτες. Και όχι μόνο οι βουλευτές. Όλος ο κομματικός μηχανισμός. Από την κορυφή ως τη βάση. Διότι το γεγονός ότι η ΝΔ στοχεύει σε αυτοδύναμη μεν κυβέρνηση, αλλά με πολυσυλλεκτική εκπροσώπηση, καθόδου δεν διασφαλίζει ότι στη μάχη του καφενείου θα μπουν και όσοι απλώς περιμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και, αν βολεύει, να εισέλθουν.

Αυτοί που πονούν πραγματικά το κόμμα τους είναι οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες. Αυτοί είναι που θα δώσουν και αυτή τη μάχη, με πίστη, με ορμή και με δυναμισμό. Προφανώς όταν θα συναντηθούν με τους «δικούς τους» υπουργούς, με τους «δικούς τους» βουλευτές, θα πουν τα παράπονά τους, τις τυχόν πικρίες τους, αυτά που μπορεί να τους απογοήτευσαν και να τους θύμωσαν. Μπορεί και να τους «τα ψάλουν». Δεν πειράζει. Αυτά γίνονται και είναι χρήσιμο να γίνονται στις οικογένειες. Το ίδιο και στις πολιτικές «οικογένειες». Και αυτό αφορά κυρίως τους υπουργούς. Κάποιοι εξ αυτών τουλάχιστον αποφεύγουν να «κατεβούν» στον κόσμο, παρά μόνο αν έχουν να εξαγγείλουν ή να εγκαινιάσουν κάποιο έργο. Ήρθε η ώρα να κάνουν την τιμή στους ψηφοφόρους στους οποίους χρωστούν την εκλογή τους και κατ’ επέκταση την παρουσία τους στο υπουργικό συμβούλιο, όπως και στους συναδέλφους τους βουλευτές που συχνά περιμένουν μήνες για να τους κλείσουν οι ιδιαιτέρες τους ένα ραντεβού μαζί τους για θέματα που αφορούν τις περιφέρειές τους.

Το δίλημμα «εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι εξαιρετικά εύστοχο και μεστό, αλλά δεν αρκεί σε συνθήκες πολέμου. Απαιτείται καθημερινή επαφή με την κοινωνία. Αλληλεπίδραση. Συζήτηση. Ανάλυση και εκτόνωση. Διότι, αν δεν το κάνουν εκεί, θα εκτονωθούν στην κάλπη. Την πρώτη κάλπη. Αυτή της απλής αναλογικής, το αποτέλεσμα της οποίας θα προσδιορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL